Петролният бос Иван Тобиев е арестуван за данъчно престъпление и пране на пари, съобщиха от Окръжна прокуратура. 

Той е организатор на разкрита схема за продажба на горива „на черно”, огласена преди седмица.  Обвинен е в укриване на акциз в особено големи размери - 1 345 465,76 лева. Заедно с него са привлечени като обвиняеми Зорница Благоева и Радослав Илиев.

Спрямо Иван Тобиев е повдигнато и обвинение за пране на пари – за това, че в периода  26.11.2015 г. - 25.01.2016 г., в град Пловдив, при условията на продължавано престъпление, е извършил финансови операции с имущество – пари на обща стойност 1 852 645 лв., за което е знаел, че е придобито чрез тежко умишлено престъпление.

Предвиденото от закона наказание за обвинението в извършване на данъчно престъпление е лишаване от свобода от две до осем години и конфискация, а за обвинението в пране на пари - от три до дванадесет години лишаване от свобода и глоба от двадесет хиляди до двеста хиляди лева.

Тримата обвиняеми са задържани с постановление на наблюдаващия прокурор за срок от 72 часа, в рамките на които предстои да се прецени дали и спрямо кого от тях ще се внесе искане до съда за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража”.

Три бензиностанции са продавали от евтиния дизел на бизнесмена Иван Тобиев, чиито сметки бяха запорирани от прокуратурата. Една от тях е негова, а другите две на друг пловдивски бизнесмен. 

Според проучване на TNS.bg схемата е била следната: фирмата купува дизел от някой от вносителите. След това горивото влиза в данъчния склад, който се намира в „Балканкар Рекорд“ в Южната индустриална зона. От там излиза по документи маркирано, но де факто без червен оцветител. Дизелът се разпределя по определени бензиностанции, където се продава на по-ниска цена. Документално то се изписва към оранжерии и сушилни за тютюн в района на Пазарджик, където собствениците имат право да използват от безакцизното гориво за сушилните.

 Акцизът на 1000 литра е 645 лева, които на практика бизнесменът не внася в бюджета. По този начин той има възможност да продава гориво на значително по-ниска цена.

Цистерната в завода била замаскирана като шахта, а вътре е имало противопожарен кран, изпълнявал ролята на „пистолет“, с който се е източвало горивото.

По думите на главния секретар на МВР гл.комисар Георги Костов, схемата е действала под протекцията и под ръководството на хора с добро име в обществото и с добра репутация.

TNS.bg