От пловдивската организация на ВМРО скочиха срещу събитието, което ще се проведе следващият уикенд в Колодрума – „От минус към плюс”, за което TrafficNews.bg. първи писа.  „Войводите” написаха отворено писмо до кмета на Пловдив Иван Тотев, с което настояват той да отмени мероприятието, което ще се проведе в спортната зала.

Ето и пълния текст на писмото.

В последните дни навсякъде в Пловдив са поставени рекламни материали, които презентират провеждането на събитие “От минус към плюс”, което ще се проведе в новооткритата спортна зала Колодрума. От сайта на събитието е видно, че става въпрос за религиозно събитие на евангелистки църкви, но липсва името на организатора, а именно коя точно евангелска църква организира това събитие и какъв точно документ за регистрация по реда на Закона за вероизповеданията притежава.

Съгласно  чл.13, ал.2 от Конституцията на Република България традиционната религия е източноправославното вероизповедание, като християнството е  прието по нашите земи още в девети век. Много преди всякакви християнски секти да се формират и да плъзнат по целия свят със своята мисионерска задача.

Спортна зала “Колодрума” е най-новата придобивка за пловдивчани, която жителите на древния ни град са чакали  повече от 30 години и като такава е натоварена със сериозен обществен интерес. Поради всичко изложено дотук у нас будят сериозно недоумение следните няколко въпроса:

1. В обществен интерес ли е да се провежда на религиозно събитие в спортна зала “Колодрум” на нетрадиционни за България християнски деноминации;

2. Преди да бъде дадено разрешението за провеждане на мероприятието, проверено ли е дали има регистрация по Закона за вероизповеданията?

3. Направена ли е проверка  на сайта на събитието, за да се потърсят доказателства  за "чудодейните изцеления"  и да се види има ли медицински удостоверения за тези “чудеса”.

4. Има ли план-график на заетостта на залата и календар на събитията поне за година напред, за да не се налага да се запълват финансови празноти с “чудодейни събития”?

 Смятаме, че администрацията на Община Пловдив дължи на пловдивчани отговорите на тези въпроси.

Спортна зала “Колодрум” бе осветена при своето откриване лично от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и считаме, че е неуважение към Българската Православна Църква да бъде давана за подобен род събития. В сайта на това мероприятие се говори за чудодейно излекувани хора и за това сме длъжни да попитаме дали има медицински доказателства издадени от съответните компетентни в България медицински власти, защото ако такива липсват, имаме сериозни опасения, че залата с огромен обществен интерес се дава на хора, които без необходимите доказателства въвеждат в заблуждение и очакване за чудодейно изцеление нашите съграждани, а това е доста близко до термина “шарлатанство”.

Сектите са изключително опасни и те дават фалшиви надежди на най-слабите и уязвими хора, чрез измама и обещания за чудеса. Тук е ролята на Община Пловдив да защити тези хора, като откаже спортна зала ”Колодрум” да бъде използвана за това събитие!

Още новини ТУК

TNS.bg