Новият мост над река Марица ще има, освен инфраструктурна значимост, така и визуална, а неговото строителство ще може да стартира още тази година, заяви кметът Иван Тотев.

За последно мост над реката е строен през 1984-та година – този на УХТ, а преди няколко години се разшири съоръжението на Герджика.

По първоначални данни новият мост  ще струва около 15 млн. лв. и ще направи директна връзка между булевардите „Копривщица” и „България”. От Общината обаче са готови да увеличат проекта с 2 милиона лева, за да има визия, която да различава съоръжението от друите мостове.

Проектантският екип е започнал активна работа а всички необходими процедури за издаване на строително разрешение могат да завършат до юни догодина. Строителството ще може  започне да се изгражда още тази година, ако се намери финансиране. Тепърва обаче ще се мисли за визията му.

Проектът за моста е съгласуван изцяло и с НКЖИ, които през 2017 г. ще започнат повдигането на линиите и строителството на нов жп мост.  Двата моста ще бъдат успоредни един на друг, но ще са съвсем различни съоръжения. Автомобилният ще е с по 2 платна във всяка посока, широки по 3,75 м, ще има и платна за преминаване на пешеходци и велоалеи. От двете страни ще има кръгови движения.

Ето и някои от вариантите:

 

Още новини четете ТУК

TNS.bg