Любомир Трайков получи присъда от шест години лишаване от свобода, от които ще изтърпи реално четири години, тъй като се призна за виновен. Присъдата може да се обжалва пред Апелативен съд. Докато присъдата влезе в сила, Трайков остава под домашен арест. Освен това книжката на момчето ще бъде отнета за шест години.

Близките на жертвите бяха потресени от развоя на събитията. Веднага след присъдата вдовицата Корнелия Петкова излезе от залата. Прокурорът заяви, че първо ще се запознае с всички материали по делото и тогава ще реши дали ще обжалва. Адвокатите на близките на жертвите също коментираха, че ще изчакат да чуят становището на техните клиенти и тогва ще вземат рещение какви стъпки да предприемат.

Делото срещу Трайков бе проведена по реда на съкратеното съдебно следствие, като никой от близките на тримата загинали не предяви иск за парично обезщетение. Те очевидно ще направят това на по-късен етап, когато адвокатите им заведат дела срещу застрахователната компания, в която е гражданската отговорност на Любомир Трайков. 

Очевидно всички страни по делото искаха то да приключи по възможно най-бързия начин, като нито прокурорът Делян Пинчев се разпростря в пледоарията си, нито петимата адвокати на семействата изпаднаха в дълги словоизлияния. Обвинението, изтъкна тежестта на извършеното престъпление и загубата на три човешки живота. Отчете 12- те наказания за пътни нарушения на Любо Трайков , а като смекчаващи вината обстоятелства посочи факта, че се е обадил на 112, че не е избягал от местопроизшествието и че е направил пълни самопризнания. Също така прокурорът либерално заключи, че Трайков се е превъзпитал и поиска наказание "по средата" на възможната присъда, която е от 3 до 15 години. 

Доста по- крайни бяха адвокатите на семействата на загиналите - Йордан Йорданов, Сузана Алекова и Димитър Маринов. Те настояха за минумум 10 години Защитниците припомниха, че Любомир Трайков е системен нарушител по пътищата и е имал многократни наказания за висока скорост. Те се обединиха около заключението , че факта че си е признал вината и че не е напуснал мястото на катастрофата, не са смекчаващи вината обстоятелства. 

Защитници на Трайков- Василев и Михайлов призоваха съда за минимално наказание, тъй като имало много смекчаващи вината доказателства. Те напомниха, че първата причина за катастрофата е отнемането на предимство от страна на  загиналия Атанас Ламджиев. Изтъкнаха, че синът на транспортния бос е  завършил семестриално ПУ с много добър успех, работе във фирмата на баща си, където внедрявал тони технологии и от дете бил ориентиран към IT - технологииге.  Бил с чисто съдебно минало, а след катастрофата организирал кръводарителска акция за Полина Карастоянова, която почина в болница.

Адвокатите поискаха присъда в долната граница на наказанието, за да може младият мъж да продължи живота си и да се реализира.

ТРАГЕДИЯТА

На 18.11.2016 година на бул. „Руски” в 01.18 часа през нощта Любомир Трайков удари пежото на жертвите и уби на място двама души- Атанас Ламджиев и Виеолета Стоянова. Третата жертва издъхна по-късно в болница, без да дойде съзнание. Експертизата е констатирала, че пежото е отнело предимство на „Ауди А7”, управлявано от Трайков, а самият Любомир е карал с 0.8 промила алкохол в кръвта и с 99 км./ч над разрешените на мястото 49 км/ч.