На 21 декември  Пазарджик бе разтърсен от тежко престъпление.Четирима въоръжени мъже с маски нападнаха братята бизнесмени Спас Спасов и Тодор Николов. След като ги простреляха, нападателите избягаха с 1 кг златни накити и 23 500 лева.

Час след престъплението полицейски патрул спира фолксваген, в който пътуват пловдивчанинът Васил Атанасов, Джемал Аликов от Пещера и  аржентинецът Фернандо Кастро. Полицаите вземат документите им за проверка, но секунди по-късно колата изчезва със свирене на гуми.

На 7-ми януари на бул. „Найчо Цанов“, близо до Мебелна къща е проведена зрелищна полицейска операция. Камерата на TNS.bg засне ареста на четирима души, свалени от Мерцедес А- класа, сред които и една жена. Ден по-късно стана ясно, че арестуваните имат връзка с въоръженото нападение в Пазарджик. По време на мерките за неотклонение на Кастро, Аликов и Атанасов  се оказа, че обвинението се крепи на показанията на таен свидетел и на пловдивчанина Живко Иванов. Иванов е председател на паравоенната организация „Православна зора“, чийто политически секретар е националистът Павел Чернев. Той живее в Барселона, където го откри репортер на TNS.bg.

Дни след като се върна в България, Иванов разказа пред TrafficNews.bg как се е оказал с белезници пред Мебелна къща и какво е разказал на полицията.

-  Как се оказахте сред задържаните в операцията на Мебелна къща на 7 януари. Каква е връзката между вас и обвинените във въоръжения грабеж в Пазарджик?

 - От 13 до 29 декември бях със семейството си в Испания. Грабежът е станал на 21 декември, така че няма как да съм замесен. Познавам лицата, които са обвинени – испанеца Фернандо Кастро и Джемал Аликов от Пещера. Те живеят в Барселона и от там се познаваме. Третият арестуван Васил Атанасов ми е приятел от Кючук париж.

Аз и съпругата ми бяхме задържани на 7 януари на бул. „Найчо Цанов“ с моя мерцедес. Бях в София и минах да се видя с Джемал Аликов и испанеца. Те се качиха в колата и тогава два полицейски буса ни препречиха пътя. Бяхме заобиколени от въоръжени полицаи с маски и ни проснаха на земята. Мен ме ритнаха, макар че не съм оказвал съпротива. След това тръгнаха да правят обиски. В къщи беше 12-годишния ми син и аз предупредих полицаите да внимават, защото детето е само. Въпреки това на следващия ден го намерих страшно стресиран и уплашен.

Закараха ни в Пазарджик, където започнаха да ни разпитват. В ареста бяхме 6 човека – ние четиримата от колата, Красимир Колев и една полякиня, приятелката на Джемал. Дадох показания под натиска на полицията – заплашиха , че ще оставят жена ми в ареста, че децата ще ги дадат на социалните и прочее. Накараха ме да дам показания пред съдия без адвокат с четирима полицаи на главата. Искаха да  потвърдя, че съм знаел че са готвили грабежа и съм обещал да им помогна да ги изкарам извън страната.

-Излиза, че сте дали лъжливи показания?

-Тези показания са дадени под натиск и след шантаж. Затова сега искам да си променя показанията пред Апелативна прокуратура. И също така ще пусна жалба срещу полицията. Всъщност тогава в страната бяха станали няколко тежки престъпления и полицията явно бързаше да си направи положителен PR, като обяви престъплението за разкрито.

Твърдите, че познавате трима от обвинените в грабежа. Защо отхвърляте възможността те да са го извършили?  

-  Всеки е невинен до доказване на противното.  Четох някакви изявления, че грабежът е бил професионален. За мен в този грабеж няма нищо професионално, а пълна аматьорска касапница. Ако тези хора са извършили наистина този грабеж, каква е логиката да спрат на първия патрул с две полицайчета. Има страшно много противоречия.   

И нещо друго – извършил си въоръжен грабеж, заплашват те 15 години затвор,  документите ти са в полицията, а ти всеки ден си пиеш кафето в Хепи. Според вас това нормално ли е?

 -  Ако са невинни, защо са избягали, когато са били спрени от полицейски пост преди Пещера? Това не е поведение на невинни хора.

-  Казаха ми, че са били на някакво събиране и са се прибирали към Пещера. На входа на града полицейски патрул ги спира и им взема документите за проверка. Техният шофьор Михайл Марин обаче е бил  пил, нямал книжка и затова избягал, а техните документи останали в полицията. В колата са били испанеца, Джемал и Васил.

С какво се занимавате в момента, вашата организация „Православ зора“ развива ли някаква дейност?     

- В момента съм треньор по бокс в Испания. Времето ми е разделено между Барселона и Пловдив. „Православна зора“ е  паравоенна проруска организация. Оперирали сме в Косово и Крим. Продължаваме да набираме членове, тъй като сме сигурни, че не е далеч времето, когато страната ни ще има нужда от нас. В момента в България е хаос. Немотия, беднотия, макар че телевизиите показват друго. Истината е съвсем различна. Заплашва ни огромна бежанска вълна. Виждате какво се случва в Европа. Това са хора , които идват от друг свят с друга култура. Хора, които не зачитат нашите закони и нашия начин на живот.  

За да бъде спрян бежанския поток трябва конфликтът в Сирия да приключи, Ислямска държава да бъде унищожена, а колкото до България – тук трябва да се изгради стена по границата както в Унгария и тук повече бежанци не бива да влизат. Създат ли тук свои гета , после ще бъде много трудно да бъдат изгонени. В София има квартали, в които  вече българи се чувстват като бежанци в собствената си държава. Според мен проблемът тепърва ще ескалира.

TNS.bg