Все още тлее - и в карето на пожара, унищожил 4 прекрасни сгради в центъра на Пловдив, и в душите на пловдивчани. В момента покрай емблематичния Тютюнев град хората пристъпват плахо. Наоколо е тихо. До този момент в квартала все още няма ток. Няма и такива, които не подозират умишлен палеж... Като ирония звучат думите "Домът ви го заслужава", които все още се мъдрят на фасадата на едната изгоряла сграда.

Такава е картината в опожарения Тютюнев град, на който май само името му остана. Четири склада са сериозно пострадали, три от тях са Паметници на културата. Два от складовете са дарени от Димитър Кудоглу. Венец на неговата всестранна дейност в полето на милосърдието и дарителството е създадената на 1 декември 1926 г. фондация Дом на благотворителността и народното здраве „Димитър Петров Кудоглу” в Пловдив. Дарението се състои от четириетажна масивна сграда в центъра на Пловдив, струваща 5 милиона лева, и два тютюневи склада на ул. „Иван Вазов” на стойност 15 милиона лева, като ежегодно за издръжка на Дома се внася наем от 800 000 лв. Сметката им беше видяна за... 5 часа.

Миризмата все още се усеща, а с покачване на температурата димът се увеличава. Целият периметър в отсечката от Библиотека "Иван Вазов" до първия склад, който горя, и две пресечки от задната страна са обезопасени с ленти. Не се допускат пешеходци и автомобили. Магазините на ул. "Иван Вазов" остават затворени и днес, разбра репортер на TrafficNews.bg. Припомняме, за срок от три дни ще се забрани движението на хора и автомобили по улица „Иван Вазов“ от улица „Кап. Андреев“ до ул. „Екзарх Йосиф“, като северният тротоар в този участък ще бъде разрешен за преминаване само на пешеходци. Изцяло затворени за движение са ул. „Кап Андреев“ от „Иван Вазов“ до ул. „Д-р Г. М. Димитров“, ул „Д-р Г. М. Димитров“ от ул „Екзарх Йосиф“ до ул. „Капитан Андреев“ и ул. Екзарх Йосиф“ в участъка от пасарелката /топлата връзка/ до ул. „Иван Вазов“. Входът към „Тотал спорт“ и мебелния салон ще бъде откъм ул. „Екзарх Йосиф“.

Междувременно стана ясно, че Окръжна прокуратура - Пловдив ще разследва причините за огнените пламъци в центъра на града. Прокуратурата се самосезира, предстои да се проведе пожаро-техническа експертиза, която да установи причините.

И министърът на културата Вежди Рашидов разпореди на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министерството на културата да извърши спешна проверка на място заради случая с изгорелите тютюневи складове в Пловдив.

Оттук нататък топката е в ръцете на органите на реда, правосъдието и управниците на Пловдив. И докато те събират кризисни щабове и формират общински комисии, пловдивчани инициират флашмоб - тази вечер те ще се съберат на кръстовището на ул. "Иван Вазов" и ул. "Екзарх Йосиф", за да изразят своето недоволство и да премислят общи граждански действия! 

До... следващото сгромолясване на историята на Пловдив - Европейската столица на културата за 2019 година.

ВИДЕО и СНИМКИ от пожара, както и новините в развитие - ВИЖТЕ ТУК

TrafficNews.bg