Нови камери ще се появят на скоростните отсечки в Пловдив с цел да се намалят нарушенията и съответно рисковете и травматизма на пътищата в града. Това стана ясно след последния съвместен брифинг на МВР-Пловдив с градските и областните власти.

Директорът на пловдивската полиция Атанас Илков е провел разговор с кмета Иван Тотев по отношение на съвместна работа за увеличаване на видеонаблюдението в града, като в случая устройствата ще бъдат поставяни най-вече с цел засичане на нарушители на Закона за движение на пътищата. 

"Имам уверение от кмета на Община Пловдив за закупуване на допълнителни технически средства за контрол на скоростта", това посочи шефът на ОДМВР-Пловдив Атанас Илков и допълни, че с приоритет за наблюдение ще бъдат отсечките с концентрация на ПТП-та, както и тези, на които се развива висока скорост. Предвижда се камери да се монтират както на градски пътища, така и в извънградски участъци. 

Припомняме, че в началото на година бе анонсирано изготвянето на съвместен проект на Община Пловдив и МВР, който да ограничи постоянните пътни инциденти по улиците, както и да възпре вандалските прояви. 

Именно в него ще бъде заложено поставянето на стационарни камери за скорост по основни улици и булеварди, които предразполагат развиването на висока скорост. Камерите ще следят и за опазване на общинското имущество заради зачестилите вандалски актове по спирки, паркове и други обществени места. Парите ще бъдат осигурени от Община Пловдив и ще бъдат заложени в следващия бюджет на града.

Отделно ще се надгради и сегашната система за видеонаблюдение.

До момента на 50 кръстовища беше извършена модернизация на светофарните уредби и същите бяха обхванати от Системата за управление на трафика.  На над 15 кръстовища беше изпълнено видеонаблюдение в реално време чрез CCTV камери /„Васил Априлов” с „Пещерско шосе” и с „6 септември”,  „Санкт Петербург” с „Лев Толстой”, на няколко кръстовища по „Никола Вапцаров” – със „Стефан Стамболов” и „Македония” и др./.

В момента камерите, които са поставени по кръстовищата, не могат да станат причина за установяване на различни пътни нарушения. Затова ще се изгради допълнително видеоноблюдение, чиито кадри ще могат да служат за глобяване на различни нарушения, като преминаване на червено и друго погазване на Правилника за движение.

През тази година полицията в Пловдив се сдоби с 11 системи за видеонаблюдение на всички входно-изходни точки на града. Камерите, които са 44 на брой, са дарение от Общината.

Техниката може да засича номера на коли, обявени за национално издирване, както и да се ползват за установяване  на нарушение на обществения ред. Камерите са разположени на входовете на Пещерско шосе, разклона за село Марково, Коматевско шосе, Асеновградско шосе, Брезовско шосе, Карловско шосе, Голямоконарско шосе, Рогошко шосе, Пазарджишко шосе, Цариградско шосе и Кукленско шосе.