Непредвиден проблем  пред градската администрация изникна във връзка с преназначаването на кондукторите като контрольори в Община Пловдив.  При анонсирането на новата електронна система за таксуване, кметът Иван Тотев бе заявил, че  всички кондуктори ще станат контрольори на щат в Община Пловдив.

Оказа се, че голяма част от тях не искат, защото парите са малко. В момента масово кондукторите взимали заплати от над 1000 лева, най-вече заради големия брой часове, които работят в автобусите. В същото време, ако бъдат назначени към администрацията, те не могат да работят повече от 8 часа и ще взимат по 650 лева заплата.

В същото време Община Пловдив е провела експеримент по една от линиите от градския транспорт. По нея са пуснали изцяло електронно таксуване за един ден, а експериментът бил прекратен още по обяд, защото продажбата на билетите паднала с повече от 50 %.

„Явно ще трябва по-дълго време да има двойно таксуване и хората да свикнат с  новата система”, смята Тотев.

Относно искането на превозвачите цената на билета да бъде променена, или да се вдигат компенсациите, кметът категорично заяви,че пътуването ще остане левче. Той ще изчака финансовите доклади от превозвачите. Тотев напомни, че Община Пловдив е дала 1,5 млн. лева повече за градски транспорт през тази година. Когато пък бъде въведено електронното таксуване, превозвачите вече ще получават парите си единствено на база изминат километър. В момента те получават част от парите при продажбата на билети.