Всяка жена има в гардероба си кът с дрехи, които пази за черни дни. Никога не ги носи, но те си стоят там и заемат място с надеждата, че някой ден отново ще влязат в употреба. Дали защото са неподходящ подарък, неправилен размер, демоде модел или просто истината е, че някъде в нас тайно живее по един Плюшкин...

Именно от там идва това гласче, което не позволява да изхвърлим точно онзи чифт дънки, който не сме обличали от години, вече не е на мода, не ни става, но сме убедени, че пак ще носим. Някога, евентуално… Истината е, че този ден почти никога не идва.

През последните години обаче интернет успява доста умело да заглуши всички малки Плюшкини посредством всякакъв вид платформи за онлайн продажба, замяна или подаряване на стари дрехи, чанти и обувки. Дори и на вещите да им липсва етикет, винаги можеш да намериш някого, за когото старата вещ да стане нова. И онези въпросните неподходящи за теб дънки да му станат любими – защото са неговият размер и модел, а ти щеше да подмяташ в шкафа години наред.

И от всичко това можеш да спечелиш, за да ги вложиш в нещо по-подходящо за теб или просто да разчистиш място и да направиш някого щастлив.

Ето и няколко начина да се отървеш от старите вещи:

БЧК - Дарение

На първо място поставяме дарението. На няколко места в Пловдив има поставени контейнери за текстил от Българския червен кръст.
Дрехите периодично се събират и се извозват до специализирана фабрика за сортиране, където при необходимост се преработват или се подготвят за повторно оползотворяване. 

Една част от тях се използва за т.нар. кризисен резерв за подпомагане от БЧК на пострадали при бедствия, аварии и кризи, а друга част се изнасят предимно за страни от Третия свят в Африка, Централна Америка, Близкия изток и др. Останалите неща се рециклират.

Контейнери може да намерите на следните адреси:

ул. „Кракра“ 6, ул. „Стойчо Мушанов“ 48, ул. „Поп Богомил“ 32, ул. „Полковник Сава Муткуров“ 40, Кючук Париж, ул. „Македония“ 97, Христо Смирненски, бул. “Пещерско шосе“ 36, Тракия, „Освобождение“ 47, ул. “Менделеев“ 12

Сайтове за продажба на какво ли не

Това е един от най-популярните начини да дадете нов живот на старите дрехи и в същото време да печелите пари. За това може да ползвате сайтовете: Olx.bg и Bazar.bg, където може да намерите от пиле мляко – наред със стар акумулатор, колело или апартамент може да пуснете и старото си палто. Няма да е на цената, на която сте го купили, но каквото и да изкарате, е по-добре от това само да ви стои в гардероба.

Платформи и сайтове само за дрехи и аксесоари

Съществуват и т.нар. женски сайтове, където няма да намерите стари гуми, а само дрехи, обувки и още дрехи. Такова е например приложението Shedd, което набира все повече популярност. Снимаш и качваш всичко, което не ти трябва и в същото време търсиш нещо по-подходящо за теб. Сам си определяш цената и нямаш ограничения за броя качени вещи, за разлика от предходните два сайта, където трябва да се вместиш в определена бройка за категория.

Много е важно сам да си направиш добра реклама, не само да снимаш дрехата на закачалка, а да я направиш продаваема. За целта можеш да поставиш няколко аксесоара около продукта и да го нагласиш на контрастен фон.

Има и сайтове, които сами ти продават вещите, като, разбира се, прибират част от печалбата. Необходимо е само да изпратиш дрехите, като те трябва да отговарят на определени условия. Задължително е да са чисти и в добър вид – без лекета, дупки и пр.

Такива са например сайтовете katonovi.com и pojenski.bg. Друг подобен сайт е remix.bg, където предварително си заявяваш чанта, която пълниш с всичко, което искаш да продадеш. След това продуктите се сортират и се пускат в продажба – може да си получите парите веднага или да изчакате да бъдат купени. В първия случай ще получите по-малко пари, но са гарантирани. В сайта има таблица, по която може да се ориентирате колко може да получите.

Фейсбук групи

Друг много ефикасен начин за продажба са фейсбук групите. Ако искате например да подарите нещо или на вас да ви подарят, подходящата за вас група е „За без пари”. Освен дрехи там може да бъдат намерени още стари мебели, детски играчки и какво ли още не.

Други групи за продаване например са: „Продавалник Пловдив и Пловдивска област” и „Продай излишното”.

Предай директно старите си дрехи

Това е още един начин да се отървете от старите си дрехи – да ги предадете директно в магазин H&M, където срещу вашите дрехи ще получите 10% отстъпка за пазаруване, когато покупката ви е над 40 лева. Някои от текстилните изделия ще се използват за създаването на специални колекции от рециклирани материали или ще се превърнат в други продукти, като например кърпи за почистване. Други дрехи, които не могат да бъдат повторно използвани, получават нов шанс като текстилни нишки или се използват в автомобилната индустрия.