Една от пречките за пускането на обществена поръчка за възраждането на стадион „Пловдив” е изчистена, научи TrafficNews.bg. Арх. Валентин Маринов, който твърди, че притежава авторските права за стадиона заедно с колектива, се е договорил с градските власти.  Самият той призна пред наш репортер, че е говорил с кмета Иван Тотев и са се разбрали, бъдещият проектант на стадиона, да работи с арх. Маринов при направата на техническото задание.  Още повече, че градоначалникът заяви, че който и да спечели поръчката, няма как да мине  без неговата експертиза.

Припомняме, че  градските власти искат стадион „Пловдив” да бъде върнат към живот до 2 години с 15 млн. лева. Те ще започнат процедурите по обществената поръчка, стъпвайки на идейния проект, като по предварителни данни те ще отнемат 1 година.

Обществената поръчка ще бъде за етап едно, който включва  изпълнение на нови стоманобетонни трибуни на мястото на земнонасипните; най-малко 10% от седящите места на стадиона да са осигурени за поддръжниците на гостуващия отбор в изолирана и безопасна зона на трибуните; ремонт и осъвременяване на лекоатлетическа писта и прилежащите и площи, съгласно изискванията на ИААФ; реконструкция и основен ремонт на централен блок /ложа/ на сектор „А“ и нова козирка над него,  съгласно изискванията на УЕФА и ФИФА.

С реализирането на този етап  то стадионът ще може да вземе Акт 16 и на него да се провеждат мачове от вътрешното първенство и в европейските клубни турнири на УЕФА /първи и втори квалификационен кръг/.

Освен това Община Пловдив ще пусне конкурс за най-големия многоетажен паркинг до градския стадион, като той може да побере до 1000 коли. Теренът от 9,5 декара позволява огромното съоръжение, като идеята на градските власти е първото ниво да остане за търговски площи и пазарът да се запази.

Вижте повече в линковете:

Откриват стадион „Пловдив” с 15 млн. лева, строят многоетажен паркинг за 1000 коли до негоОбщина Пловдив започва процедурите за възраждането на градския стадион

11-те стъпки, чрез които стадион „Пловдив” ще стане сред най-модерните в България СНИМКИИзграждат многоетажен паркинг до съоръжението, което ще бъде с 42 000 места

Спор за авторски права бави реконструкцията на стадион ПловдивАрх. Валентин Маринов е предявил претенции, Общината твърди, че основания за такива може да има само първият проектант