„Бялата лястовица“ - положителната награда на „Господари на ефира“ пристигна в Пловдив. Тя отлита при всеки човек - популярен или не, който има значими постижения или пък е дал добър пример в обществото или ежедневието ни, както и за извършени добри дела.

Статуетката е дарена от шоуто на пловдивската организация на Българския червен кръст по повод 140 години от създаването на червенокръстката организация. 

"Годишнината e повод да отдадем почит към делото на изтъкнати дейци и институции, които са подкрепяли организацията ни в дългогодишната хуманитарна служба, както и да подчертаем приемствеността на хуманните идеи и принципи", съобщи пред TrafficNews.bg директорът на БЧК-Пловдив Таня Георгиева.

Областният съвет на БЧК – Пловдив ще чества годишнината с две събития днес. От 11 часа в храм „Св. Йоан Рилски“ в Пловдив Знеполският епископ Арсений ще отслужи молебен, а от 19,30 часа ще се състои официален коктейл „140 години Български Червен кръст“ в ресторант „Амбасадор“ на хотел „Рамада Пловдив Тримонциум“. 

"Областен съвет на Български Червен кръст – Пловдив избра за кауза на събитието по повод годишнината - „Да запазим Сребърния фонд на България“ - грижата и милосърдието за възрастните хора.", обясни още Таня Георгиева. 

Честванията през цялата 2018 година са под патронажа на президента на Република България Румен Радев, а съорганизатор на събитието в Пловдив е собственикът на козметична компания Christian of Roma Елена Кристиано

Домакините ще посрещнат общественици, интелектуалци и представители на бизнеса в града. Всеки от тях през годините е дарил време, средства или внимание, подкрепяйки най-старата хуманитарна организация в света. 

От организацията стартират редица събития, с които да отдадат  почит към делото на изтъкнати дейци и институции, които са подкрепяли организацията в дългогодишната хуманитарна служба, както и да подчертаят приемствеността на хуманните идеи и принципи.  

Първата кауза на Областен съвет на Български Червен кръст – Пловдив по повод годишнината е „Да запазим Сребърния фонд на България“. Отношението към възрастните хора показва зрелостта на една нация и всеки от нас може да даде своя дан към израстването на нацията посвещавайки средства, време или грижа на хората, които са Сребърният резерв на България. 

Грижата за възрастните хора е кауза на голяма част от кампаниите, които организира Българския червен кръст Област Пловдив. Те са насочени към най-уязвимите – самотно живеещите възрастни хора. Такива са „Мобилен социален екип” , „SOS! Час внимание”, „Купи и дари”, Дари празник за баба и дядо”….

Ежегодно местната организация помага на стотици възрастни в Пловдив и областта. Доброволците и партньорските организации участват в програми, които не само задоволяват жизнения минимум на възрастните, но и включват социални консултации, здравна профилактика, закупуване на храна и лекарства срещу рецепта, водене на личен лекар, придружаване до болницата, транспорт при изписване. 

Сред предоставяните услуги са също различни консултации, представляване на клиента пред институциите, посещение в домовете. Доброволците правят превенция срещу различни видове измами, жертви на които са предимно възрастни хора. Стотици са хората, които оцеляват, благодарение на червенокръстците. 

Част от събраните средства в рамките на благотворителен таен търг, ще бъдат предоставени за още един мобилен социален екип.