Близо 200 пловдивски медици потеглиха с автобуси и лични автомобили към София, за да  се включат в националния протест на медиците срещу политиката на Министерството на здравеопазването.

Председателят на лекарската колегия в Пловдив Д-р Георги Кръстев заяви, че основният проблем е във фиксираните бюджети.

„Не може да знаме предварително колко души ще се разболеят. Това не са фитинги и гайки, за да може в началото на годината да ги плануваме. Ако някой  твърди, че може да изчисли болестотворният процес в началото на годината то той е психично болни”, заяви д-р Кръстев. Той допълни още, че задължително трябва да се върнат мобилните бюджети, за да не се изправим пред опасността в края на годината болниците да затворят врати за пациенти.

"Силата на демокрацията е в законността. Затова сме били по улиците и продължаваме да бъдем там", каза д-р Кръстев. 

Според него реформата в здравеопазването е необходима, но тя трябва да бъде обсъдена и обмислена, а нормативната база трябва да бъде готова не по-късно от 1 октомври, преди проекта за бюджет на МС. 

В декларация на БЛС до медиите се казва, че търпението е изчерпано. „Отговорността, която се носим не само за лекарите, но преди всичко за пациентите, ни задължава да предприемем крайни мерки в защита на нашите права и демократичните основи на държавата ни. Сред тях са  бюджетът за здравеопазване да отразява реалните потребности за гарантиране на високо качество и пълен обем медицински дейности в лечението на пациентите, а също и за администрация, която не създава хаос, а ред и предвидимост.

Още новини ТУК

TNS.bg