11-месечната Мартина Петрова, за която хиляди българи даряваха средства за лечение, не успя да се пребори с тежкото си заболяване. Левкемията не позволи на прекрасното момиченце да навърши 1 година само след няколко седмици.

Марти е починала днес в израелска болница, където лекарите се опитваха да овладеят тежката инфекция, поразила телцето й, след като трансплантацията на стволови клетки се оказа неуспешна.

Тъжната новина бе съобщена във Фейсбук страницата на групата "Да помогнем на бебе Марти", в която всеки ден хиляди българи следяха състоянието на момиченцето и се молеха лекарите да успеят да я излекуват от жестоката болест, пише Dir.bg.

Пловдивчани се обединяват, за да помогнат на бебе МартиПод тепетата се оранизира благотворителен базар в помощ на малкото момиченце

"На небето изгря нова звездичка, която ще свети силно над нас! Тя ни даде много, сплоти ни, научи ни да си помагаме и да бъдем съпричастни, да бъдем благородни и благодарни! Тя ни научи, че за любовта няма граници, че можеш да обичаш силно без да си докоснал човек. Научи ни да се борим за чуждото щастие, научи ни да даваме от себе си без да очакваме нещо в замяна! Благодарим ти ,Марти!!! Ти беше чиста любов!!! Днес на този ден Светата Майка дойде да те вземе със себе си и да те излекува. В нейните ръце няма да усетиш по-вече мъка и болест! Свети,свети силно звездичке ! Обичаме те за винаги ❤❤❤ Ангели благодарим Ви за всичко! За любовта, за безсънните нощи, за молитвите, за кутиите, за паричната помощ. Благодарим Ви, че бяхте до нас, с нас в тази битка. Нека се съвземем от случилото се и ще напишем ясно и точно какво да се прави с кутиите и всичко останало", написаха родителите на 11-месечното момиченце.

Мартина е диагностицирана с остра лимфобластна левкемия, когато навършва два месеца. Родителите научават за болестта, след като детето вдига температура и е направена пълна кръвна картина, която показва, че левкоцитите са много над нормата.

Започва тежка химиотерапия с много странични ефекти.

До 25 март т.г. бебе Марти се лекува в ИСУЛ, но лекарите препоръчват лечението да продължи в чужбина. Благодарение на парите, дарени от хиляди българи, борбата за живота на момиченцето продължава в Истанбул. Там са направени химиотерапия и трансплантация на стволови клетки.

В края на юли обаче при изследвания става ясно, че трансплантацията е неуспешна, а левкемията се е завърнала със страшна сила.

След като получават няколко отказа от европейски клиники, родителите на Мартина имат одобрение за лечение в Израел. Но момиченцето развива много тежка бактериална инфекция и въпреки усилията на лекарите, не успява да се пребори.