Сателитният интернет на Starlink пропадна временно – тази сутрин услугата не беше достъпна на много места по света, а след частично възстановяване все още се наблюдават проблеми със скоростта, според различни източници. Подобни прекъсвания на достъпа не са новост, сривове имаше и по-рано тази година.

Потребителите на Starlink започнаха да съобщават за неизправности в комуникацията по-рано днес. Информацията се потвърждава от множество публикации в общността Reddit. В момента услугата е частично възстановена: връзка има, но скоростта все още е ниска.

Услугата Starlink RV, която включва инсталиране на терминали на автомобили, не е била достъпна в Холандия в продължение на 30 минути, според журналиста от The Verge – Томас Рикер. Връзката е пропаднала около 9:00 българско време, за което съобщават и други засегнати абонати в Twitter и Reddit.

Прекъсването на Starlink е потвърдено и от потребители във Великобритания, Мексико, Нова Зеландия и САЩ. Повечето абонати съобщават, че услугата е възобновена около 13:00 часа българско време.

Някои потребители на сателитния доставчик междувременно продължават да съобщават за спад в скоростта на връзката. Томас Рикър потвърждава влошаването на качеството на услугата: входящият канал показва 32 Mbps срещу обичайните 200 Mbps, а изходящият канал показва 17 Mbps срещу обичайните 30 Mbps.

Миналата седмица Starlink намали абонаментните такси в редица региони по света, като в някои случаи тарифите бяха редуцирани наполовина. Освен това доставчикът обедини усилията си с оператора T-Mobile, за да реши проблемите с „мъртвите зони” на покритие в клетъчните мрежи: мобилните телефони ще могат да се свързват директно със сателитите.

Илън Мъск свали наполовина цените на сателитния интернет за БългарияПри старта на услугата през февруари цените бяха наистина „космически”