Компанията за сателитен интернет на Илън Мъск Старлинк свали наполовина месечните си абонаментни цени на интернета за България.

След като в края на февруари стана ясно, че сателитната услуга за осигуряване на достъп до интернет Старлинг вече покрива и България, цените бяха наистина „космически”. За да се ползва интернета на Илън Мъск тогава бяха нужни 1040 лева за оборудването, като се искаше и 154 лева за доставка. Месечната такса беше 199 лева. Сега месечния абонамент е свален с повече от 50%, като се предлага за 95 лева. Доставката е безплатна, а оборудването струва 900 лева.

Спътниковата интернет услуга вече е достъпна в повече от 32 държави по света, съобщават от компанията. Впечатляващо е, че космическата компания на Елон Мъск твърди, че ще достави „незабавно" поръчаното оборудване, противно на предишните проблеми, които караха клиентите да чакат с месеци, за да получат своите чинии.

Ако все пак някой реши да се възползва от сателитния интернет в България, той може да очаква скорости на изтегляне до 250 Mb/s и латентност до 20 милисекунди, а предложението е изключително подходящо за отдалечени райони, където няма достъп до интернет или пък той е ненадежден.

Ако направим съпоставка със сайтовете на мобилните оператори в България и изберем само домашен интернет, без пакет с телевизия или мобилна услуга, то най-скъпият оптичен интернет ще ни струва около 35 лева. Ако пък решим да ползваме домашен интернет през мобилната мрежа, който да поддържа неограничена 5G скорост, то ще трябва да приготвим между 35 и 52 лв./месец в зависимост от това, кой доставчик на услуга предпочитаме.

По-рано тази година от компанията на Илон Мъск заявиха, че Старлинк увеличава цените, което влезе в сила през март, и тогава в САЩ цените станаха 599 долара за стартовия комплект оборудване, а месечната такса за услугата - 110 долара.