Смартфоните и технологиите в тях изглеждат се развиват все по-бавно през последните години, но за сметка на това усъвършенстването на постигнатото до момента е важна стъпка в развитието им. Новите флагмани рядко предлагат големи промени, но бюджетните модели от нисък и среден клас белязаха безспорно развитие през изминалата година и се очаква да продължат тази тенденция.

Събитията на пазара при смартфоните се очертават да бъдат доста през първото тримесечие на новата година. Водещите производители подготвят няколко интересни премиери, с които ще приковават вниманието на потребителите. Сред тях са всички водещи брандове.

2022 вероятно ще е годината в която ще видим все повече сгъваеми смартфони от различните производители. Те ще предложат доста подобрения, които отново ще следват основните задачи – усъвършенстване на механизмите и нови стъпки към намаляване на цената им. В момента именно високата цена е сред основните пречки за сгъваемите телефони да превземат пазара. Очаква се подобрение и на софтуера за сгъваемите модели и оптимизацията му за този вид устройства.

Мобилните мрежи от пето поколение (5G) и през следващата година ще продължат своята експанзия по целия свят. Производителите на смартфони също ще отговорят подобаващо, като почти всички нови модели телефони ще предлагат 5G модем. Изключения ще правят някои по-евтини модели, а като проблем може да бъде евентуалният недостиг на чипове.

Ще обърнем внимание на премиерите, които очакваме през 2022 година от по-големите производители и на това, което е потвърдено като предстоящи събития.

APPLE

Apple ще актуализират всичките си продуктови категории през следващите 12 месеца. Премиерата на iPhone 14 ще стане факт през септември, но още преди това ще видим бюджетен модел, който ще се казва iPhone SE (2022). Той се очаква да излезе през март. Интеграцията на 5G модем ще го превърне в най-достъпният iPhone. Cпopeд пpoгнoзитe, мoдeлът щe пoзвoли нa Аррlе дa ce нacoчи ĸъм cpeдния ĸлac cмapтфoни - пaзap, ĸoйтo e дoминиpaн oт ĸoнĸypeнти ĸaтo Ѕаmѕung Еlесtrоnісѕ и Нuаwеі Тесhnоlоgіеѕ и Xiaomi.

Новата гама, която ще се появи през септември ще включва 6.1-инчовия iPhone 14, който е допълнен от iPhone 14 Pro със същия размер, както и две по-големи устройства, а именно iPhone 14 Max и iPhone 14 Pro Max, които ще са със 6.7-инчови екрани. Това означава, че Apple няма да предложат Mini версия на новите смартфони.

Очакванията на анализаторите са "Pro" конфигурациите да имат тройни камери в задната част, които надграждат сериозно възможностите на iPhone 13. Всъщност iPhone 14 Pro ще е първата версия на iPhone досега, която е оборудвана с 48-мегапикселова камера, съобщава MacRumors.

Другите два сензора на гърба ще бъдат Ultra-Wide и телефото модули, чиято резолюция не е потвърдена, но е възможно да бъдат 12МР. Включването на 48-мегапикселова камера ще гарантира, че собствениците на iPhone 14 Pro ще могат да записват 8K видео. Софтуерни оптимизации ще подобряват още повече камерите на смартфоните от новата серия.

Apple също така ще увеличават оперативната памет до 8GB, което в допълнение към по-мощния процесор ще направи iPhone 14 още по-бърз. Компанията ще използва и памет модули от следваща генерация, което ще осигури оптимални възможности за пренос на информация с максимална скорост. Дисплеите ще продължат да използват 120Hz честота за опресняване, което е иновация въведена от iPhone 13.

SAMSUNG

Бавно, но сигурно Samsung налага сериозни промени в продуктовата си линия смартфони.

Представянето на сгъваеми устройства започна все повече да измества бизнес серията Note, а на мястото ѝ все повече се настанява най-високият клас Galaxy S22 - Ultra. Изтекли продуктови изображения на S22 Ultra подсказват, че това сливане между отделните серии продължава с пълна сила.

Според данни на SamMobile имаме всички основания да очакваме Galaxy S22 през януари 2022г. По този начин компанията ще опита по същия начин да се конкурира с Apple и другите производители с Android, както през настоящата година.

Новите флагмани на Samsung ще предложат впечатляващи възможности за мобилна фотография, тъй като се очаква Galaxy S22 Ultra да има пет камери в задната част. Основният сензор се очаква да поддържа 200-мегапикселова резолюция, което ще създаде изцяло нова категория смартфони с толкова висока разделителна способност. Камерата ще бъде произведена от Olympus.

Данни за сътрудничеството между Olympus и Samsung се появиха за първи път преди няколко месеца, като изглежда разговорите между двете страни са с положителен резултат. Samsung Galaxy S22 Ultra също така се очаква да използва стилусите S Pen, което ще е другото сериозно подобрение, в допълнение към 200МР камера.

Другите версии на Galaxy S22 вероятно ще използват 108МР сензори с технологията ISOCELL от трето поколение.

През тази година Samsung отчетоха високи продажби на своите предложения от средния клас. Потребителите проявяват голям интерес към Galaxy A серията, заради добрия дизайн и премиум функциите. Традиционно устройствата от серията привличат внимание с някои от иновациите във флагман сериите като Galaxy S смартфоните.

Компанията обръща и внимание на камерите, което е отличителна характеристика в най-атрактивните модели от Galaxy A бранда. Актуалната ситуация в индустрията е пряко свързана с продължаващия недостиг на компоненти, което допълнително изостри конкуренцията. Популярността на iPhone 13 също се превърна в проблем за Android производителите.

Потребителите могат да очакват традиционни подобрения като по-мощни процесори, по-добри камери, дисплеи с висока резолюция и 120Hz опресняване, както и елегантни дизайни. Следващата иновация, която ще видим в  бюджетната серия Galaxy са водоустойчивите корпуси.

Подобряването на издръжливостта на смартфоните от бюджетния клас може да се превърне във важно оръжие в конкуренцията с Xiaomi, Motorola и Huawei в този клас.

HUAWEI

Флагманът Mate 50, който следвайки досегашната практика на Huawei, трябваше да излезе тази есен, все пак ще се появи, но през 2022 г. По-горещата новина обаче е, че Huawei разработва смартфон със сгъваем дисплей, който ще бъде пуснат на европейския пазар. Очаква се през март, което означава, че може би ще бъде обявен на конгреса в Барселона (28 февруари - 3 март). 

Милиони устройства вече работят с HarmonyOS, като плановете на компанията са доста амбициозни. Следващата важна стъпка в популяризирането на софтуера ще е премиерата на европейския пазар.

Това ще се случи през 2022г., когато Huawei ще позволят на още повече хора да имат достъп в новите функции на HarmonyOS.

В момента има 135 различни модела мобилни устройства, които работят с HarmonyOS 2.0, като техния брой се увеличава постоянно. Над 150 млн. потребители могат да работят с новите функции на операционната система. Планираната експанзия в Европа е сигурна гаранция, че софтуера ще набира още по-голяма популярност през 2022г.

Huawei също така подготвят премиерата на няколко нови устройства, с които да популяризират HarmonyOS и да привлекат още повече потребители към своята екосистема.

Планът е Harmony OS да се предложи първо на потребителите, които са техните най-големи фенове, а след това и на останалите. Това обяснява защо Huawei започва да я разгръща от родния си Китай. В Европа се очаква Harmony OS да се появи в смартфони през 2022 г.

XIAOMI

Брандът вече трайно се настани на пазара за смартфони, като в глобален мащаб вече заемо второ място по продажба на бройки смартфони за изминалата година, като се нарежда плътно зад Samsung. 

Очаква се китайските брандове през 2022 да завземат все по-голям пазарен дял и да изместват американските и други азиатски марки от пазара. Те вече разчитат и на качество, а не само на цена, което е видно от стремежа им към производство на все повече устройства от среден и висок клас.

Голямото предимство на Xiaomi пред останалите брандове е, че 75% от телефоните и са базирани на 5G технологията, което е ключов фактор за глобалния развой.

В интервю за nixanbal.com, мениджър на Xiaomi България Николай Нанков, обяви че в края на 2021 г. от компанията са имали затруднения с призводството и доставките на смартфони, което им е коствало 70% пропуснати количества от обемите, които са могли да продадат в България. Според него бързото развитие на 5G мрежата в България е благоприятствало продажбите на смартфоните Xiaomi, именно защото 75% от моделите са с 5G поддръжка. 

Изненади от бранда определено няма липсват и през 2022, когато се очаква да излязат много нови модели и различните ценови категории.