Джой Милн помогна на учените да създадат тест, откриващ болестта на Паркинсон до появата на симптомите й. В списъка с болести, които следват влизат рак, Алцхаймер, туберкулоза и други болести, всяка от които има собствен аромат.

Работата е в това, че бившата медицинска сестра Джой Милн има много силно обоняние. Тя може да определи характерен мускусен аромат, свойствен за пациентите с болестта на Паркинсон. А всичко започнало с това, че тя забелязала промяна в миризмата на мъжа си, 12 години преди лекарите да му поставят диагнозата. По- късно, посещавайки група за поддръжка на хора с болестта на Паркинсон и техни роднини, тя забелязала, че болните миришат по еднакъв начин. Точно това и казала на Тило Кунахт, невробиолог от университета в Единбург.

Ученият проверил способностите на Милн, давайки й няколко фланелки, част от които са принадлежали на хора, болни от Паркинсон. Милн не направила нито една грешка, посочвайки коя фланелка е на болен и здрав човек. Дори посочила още един човек, който се е смятал за здрав. Той бил диагностициран 8 месеца по-късно. След успешния тест, дамата е била включена в изследването. Специалистите се опитвали да разберат кои точно молекули са отговорни за специфичния аромат.

На този етап е разработен тест, който ще бъде изпробван на 100 здрави и 1000 болни пациента. Следващата стъпка е използването на носа на Джой Милн за откриване на болести като рак, Алцхаймер, туберкулоза и др.

Превод и редакция: Trafficnews.bg