Управата на град Франкфурт на Майн в тясно сътрудничество с търговците на дребно, Търговската асоциация на Хесен и Индустриалната и търговска камара на Франкфурт въвежда от 27 декември носенето на 2G гривни, които ще служат на клиентите достъп до определени търговски обекти, без да се налага да представят зелени сертификати. Носенето на гривната е доброволно и не се събират никакви данни. Обхватът на приложението е валиден за всички участващи търговски обекти в района на града. За да се предотврати евентуална злоупотреба, цветовете на гривните ще се променят всяка седмица, пише официалният информационен портал на града.

БГНЕС припомня, че т.нар. 2G правило (ваксиниран или възстановен, на немски geimpft oder genesen - 2G), осигурява достъп до определени обекти само на ваксинирани или преболедували коронавируса граждани.

Кметът на Франкфурт Петер Фелдман заяви, че тазгодишният коледен базар е възможен, благодарение на баланса между официална координация, работеща хигиенна концепция и сътрудничеството на всички заинтересовани страни.

"В момента е важно да се помогне прагматично и бързо на стационарната търговия в центъра и в кварталите на града, която е отбелязала спад в продажбите до 50 %. Ето защо съм доволен, че ние, като град Франкфурт на Майн, най-накрая успяхме да въведем практичното решение за 2G гривни. Това ще гарантира, че до известна степен ще бъдат избегнати дългите опашки пред магазините в края на годината и гражданите ще могат да пазаруват спокойно и безопасно", подчерта той.

От търговските камари обясняват, че проверката за наличието на сертификат на всеки всеки клиент в магазините води до значителни усилия, както и до допълнително чакане на опашки пред вратите на съответните магазини. С решението за гривни клиентите си връщат част от преживяването при пазаруване, без да се намалява сигурността. Последващото разширяване на обхвата на 2G гривната към гастрономията, хотелите и културата ще бъде още една стъпка към създаването на истинско "франкфуртско преживяване" за всички посетители.

Припомня се, че въпреки гривните, клиентите ще трябва да се носят валидни удостоверения за ваксинация и лични карти, тъй като е възможно да има проверки от градската полиция.

2G гривната е контролна лента, която не може да се предава на друг човек и която видимо документира статуса 2G. Тя не е заместител на сертификата за ваксинация или възстановяване, чийто оригинал трябва да се носи заедно с официален документ за самоличност.

Издаването на гривните е доброволно, както и приемането им като заместител на проверката за 2G в магазините. Проверките на състоянието на 2G могат да бъдат извършени отново по всяко време.

Гривните са валидни в търговските обекти в целия град, а клиентите могат да ги получат на определените за целта места срещу представяне на валидно доказателство за 2G статута си.

Уточнява се, че гривните са валидни за срок от една седмица, като всяка седмица ще се сменя цветът им.

За целите на проследяването 2G гривните са произведени с последователни номера.