Учени от Великобритания създадоха първия синтетичен човешки ембрионБиляна Боневаот Биляна Бонева18:54, 17.06.2023Чете се за: 02:37 мин.По светаучени великобритания създадоха първия синтетичен човешки ембрионСлушай новината
Play


00:27
-02:27
Mute

Settings
Слушай новините днесСподелете:FacebookTwitterFacebook Messenger
Във Великобритания учени създадоха синтетичен човешки ембрион. Откритието може да помогне при изследванията на генитични отклонения и за предотвратяване на спонтанните аборти. Научното откритие обаче повдигна много етични и правни въпроси.

Създаден е в лаборатория, без сперматозоиди и яйцеклетка. Той няма биещо сърце, нито наченки на мозък. Но съдържа клетки, от които се формират плацентата, жлъчната торбичка и самият ембрион.

"Използвани са стволови клетки. Синтетичният ембрион може да се развие до етап, който съответства на 14-ия ден от развитието на човешкия ембрион", каза проф. Робин Ловел-Бадж, директор на лаборатория в института "Франсис Крик".

Използването на синтетични ембриони в реалния живот едва ли скоро ще се случи. А и сегашните законодателства не позволяват имплантирането им в пациенти. Откритието обаче може да реши много актуални проблеми.

"Синтетичните ембриони могат да бъдат използвани за изучаване на различни аспекти от развитието на естествения ембрион. Освен това, те могат да бъдат използвани, за да разберем кога нещата се объркват - като спонтанните аборти, например. Също така, синтетичните ембриони могат да помогнат за предотвратяване на вродени заболявания", посочи проф. Ловел-Бадж.

Дали все пак от синтетичен ембрион може да се роди бебе?

"На теория, ако се намерят подходящите условия за развитие на тези ембриони, те могат да се развият още. Но това е голямо предизвикателство, защото колкото повече нараства ембрионът, толкова по-сложно е поддържането му. Но според мен, на този етап синтетичен ембрион може да бъде развит до еквивалента на човешки ембрион в 21-ия ден".

Научен пробив, който предизвика вълна от реакции. Отвъд ентсуиазма на учените се чуха и критики - дали е морално да се създава ембрион с изследователска цел, ако съществува дори и теоретична възможност от него да се развие живо същество.

Въпреки това създателите на синтетичния ембрион са убедени, че откритието им ще помогне да бъдат разгдани много тайни от първите мигове на човешкия живот.