Бавно, но славно, навлизаме в ерата на устойчивите методи и материали на строителство, което може само да ни радва.

След като се разбра, че не може да продължаваме да леем бетон със същите темпове, започнахме все по-често да чуваме за нови алтернативи, които да го заместят.

Екип от инженери е разработил нов вид "метално дърво", което е със здравината на титан, но е много по-леко и може да служи като батерия.

Учените са почерпили вдъхновение от дърветата, които са изградени от порести и монолитни части. Плътните части отговарят за стабилността на стеблото и короната, а порестите зони осигуряват възможност за движение на течности и хранителни вещества, предава Money.bg

Материалът се създава чрез специална нанообработка на никелова сплав и опал, което, признаваме, нямаме представа какво означава. Полученият продукт обаче е ултраздрав и лек, като 70% от структурата му представлява пълни с въздух кухини, а порите му са подходяща среда за електролит.

Това означава, че с материала могат да се строят конструкции, които носят собствен електрозаряд, но не само. Технологията би позволила създаването на ново поколение моторизирани протези, които черпят енергия от самите себе си.