Технологиите промениха ежедневието ни и имат все повече приложения в интелигентните ни домове. От дълго време се експериментира и с идеята за вграждане на електронни компоненти в дрехи. Един от най-атрактивните опити в тази сфера е умното яке на Google и Levi's, което позволява да извършваме обаждания и да правим селфита.

Вграждането на електронни компоненти в тъканите на дрехите може да има множество интересни приложения. Oт сензори които анализират мускулната активност и дишането до възможност за правене на снимки и приемането на обаждания. Съществен проблем на концепцията е разработката на източници на енергия, които са достатъчно гъвкави.

Eкип от изследователи на University of British Colombia също търсят алтернативни решения и са разработили уникална по рода си батерия. Учените създават прототип в лабораторни условия, който освен гъвкавия дизайн може да продължи да работи, дори когато се мие или пере многократно, информира NewAtlas. 

Разработката им превъзхожда други подобни сензори и модули, тъй като се възползва от последните технологични иновации. Вместо да използват литиево-йонна батерия в твърда обвивка във външната част се използва алтернативно решение, което включва цинк и манганов диоксид. Това съединение е подходящо, тъй като се отличава с ниска цена и висока степен на сигурност.

Следващата стъпка е тези материали да бъдат раздробени на по-малки парчета, които се вграждат в полимер. Така се постига ефекта на ултратънки и разтегливи слоеве, като много от тях са подредени един върху друг и оформят финалната структура. Съчетанието между цинк и манган е и по-безопасно за кожата.

Гъвкавата батерия може да се разтегне на два пъти повече от нормалната си дължина и запазва 75% от капацитета си при 500 цикъла на зареждане и разреждане.