Твърди се, че Samsung планира да пусне навиващ се смартфон през 2025 г. Устройството ще бъде снабдено с камера под дисплея или под панела и ще има безрамков дизайн, съобщава @Tech_Reve. Продуктът все още няма име.

Твърди се, че след сгъваемите смартфони, навиващте или плъзгащите се смартфони ще бъдат следващата стъпка в еволюцията на смартфоните. Няколко компании проучват този дизайн, като няколко от тях публично показаха прототипи и концептуални устройства. Samsung се заиграва с идеята през последните няколко години.

Корейската фирма вече си е осигурила патенти за различни дизайни на навиващ се и плъзгащи се смартфони. Междувременно нейното подразделение за дисплеи, Samsung Display, представи няколко OLED панела с големи размери, които могат да се навиват в малка опаковка, когато не се използват. През май тази година компанията взе едно такова решение на Седмицата на дисплеите SID 2023 в Калифорния.

Наречен Rollable Flex, този OLED панел е с дължина 254,4 мм (или десет инча), когато е напълно разгънат. Но ако искате да го свалите, целият екран може да се скрие в опаковка с размер 49 мм (по-малко от два инча). Това е 5 пъти по-голямо мащабиране на екрана. Това решава проблема с преносимостта при устройствата с голям екран. Настоящите сгъваеми смартфони предлагат 3Х мащабируемост или дори по-ниска.

Разбира се, Samsung Display не говори за търговската наличност на Rollable Flex като смартфон. Това не е част от нейната дейност. С това се занимава мобилното подразделение на корейската фирма (наречено MX или Mobile Experience). Въпреки това беше само въпрос на време двете звена на Samsung Group да се обединят и да работят по реален продукт. И изглежда, че те имат нещо в процес на подготовка.

Според новия слух Samsung ще започне масовото производство на първото си поколение навиващ се смартфон през 2025 г. Източникът не сподели по-точен график, но устройството вероятно ще се появи заедно със сгъваемите устройства на компанията - Galaxy Z Fold 7 и Galaxy Z Flip 7 - около август. Това е така, освен ако Samsung не планира да даде на новия навиващ се смартфон повече място на пазара. В такъв случай то може да се появи отделно по-рано или по-късно от това.

Заедно с новия навиващ се телефон Samsung работи и върху подобряването на технологията си за UPC. Компанията използва камера под панела в своите сгъваеми устройства от серията Fold от Galaxy Z Fold 3 през 2021 г. насам. Две години по-късно качеството на изображението все още е доста лошо. Има подобрения, но те не са достатъчно големи, така че ще трябва да изчакаме и да видим какво ще се промени през следващите няколко години.

Снимка: Unsplash