Илон Мъск сподели, че обмисля Tesla Bot да бъде нещо повече от просто хуманоиден робот, който да изпълнява полезни задачи. Според него новият продукт може потенциално да развие уникална личност и да бъде спътник в живота. Мъск казва, че Tesla Bot може да стане ваш „невероятен приятел, подобно на C3PO или R2D2“.

По-рано тази година предприемачът обяви планове за разработката на Tesla Bot: хуманоиден робот, оборудван с изкуствен интелект, насочен към изпълнение на общи повтарящи се задачи. Първоначално това звучеше като поредната шега на Мъск, но както вече съобщихме, това е истински проект и Tesla вече започна да наема персонал за реализацията му. Мъск сподели още, че Tesla ще построи робота, за да върши полезна работа, и дори предположи, че това може да помогне за решаването на недостига на работна ръка.

В подкаста на Лекс Фридман, Мъск беше попитан дали смята за потенциална ролята на спътник за Tesla Bot като асистент или дори като приятел.

Мъск отговори:

"Мисля, че възможностите са безкрайни. Не е съвсем в основната директива за мисията на Tesla за ускоряване на прехода на света към устойчива енергия, но е изключително полезно нещо да разработим хуманоиден робот, който е способен да взаимодейства със света и да помага по много различни начини".

Главният изпълнителен директор повтори, че Tesla ще се съсредоточи върху това да накара робота да върши „повтаряща се и скучна работа“, особено задачи, които могат да доведат до повтарящи се наранявания от стрес, но той каза, че може да бъде „много добър спътник“ на хората.

Самият Фридман е учен, който специализира във взаимодействието човек-робот, и предполага, че има „огромна възможност“ за намаляване на самотата с такова приложение на Tesla Bot.