Изграждат нова европейска мрежа за безжичен интернет за пътниците в самолетите над Европа. Очаква се тя да бъде пусната до края на юни, съобщиха компаниите, работещи по проекта, цитирани от Ройтерс.

Проектът се осъществява от германския оператор “Дойче телеком” и сателитният “Инмарсат”, които си партнират в разработката. Чрез комбиниране на около 300 базови станции във всяка страна от ЕС със сателит, проектът трябва да осигури безпроблемен бърз достъп до интернет. Досега европейските авиопревозвачи трябваше да разчитат на изцяло сателитна система за безжичен интернет достъп в самолетите над Европа.

Според “Дойче телеком” и “Инмарсат” новото оборудване е малко, леко и лесно за инсталиране, което го прави подходящо за самолети по къси маршрути и нискотарифни авиопревозвачи.

Първият клиент е групата Ай Ей Джи, която е собственик на “Бритиш еъруейс”, “Иберия”, “Еър Лингъс” и “Вуелинг”. Засега не е известно кой точно ще бъде първият полет, предлагащ новата услуга. От началото на годината вече има ръст от 15% на превозвачите, предлагащи Wi-Fi по време на полет. Ключовата промяна за интернета в европейските самолети дойде през 2014 г. Тогава европейската агенция за безопасна авиация преразгледа решението си при качването в самолет да изключваме или поставяме на самолетен режим дигиталните си устройства. Тя гарантира, че машините вече са оборудвани със специални защити от технически смущения и устройствата не трябва да се превключват в самолетен режим. Самата директива обаче няма задължителен характер и остави решението дали да се предлага Wi-Fi на авиокомпаниите.