Производителят на спортни автомобили Porsche вече започна да произвежда синтетични горива във фабриката си в Чили. Така двигателите с вътрешно горене ще могат да бъдат задвижвани климатично неутрално.

Още през миналата година Porsche обявиха, че възнамеряват да спазят двигателите с вътрешно горене със синтетични горива. Сега производителят на спортни коли стартира производството им на пилотно съоръжение в Чили. На 20-ти декември автомобилният производител от Щутгарт съобщи, че съоръжението „Haru Oni“ в Пунта Аренас е официално открито и е даден старт на производството на синтетични горива.

В пилотната фаза Porsche вижда производство на около 130.000 литра синтетично гориво годишно. Първоначално горивото ще се използва за проекти като Porsche Mobil 1 Supercup и в центровете Porsche Experience Centern. След пилотната фаза до средата на десетилетието се очаква в Чили годишно да бъдат произвеждани около 55 милиона литра. Две години след това капацитетът трябва да е 550 милиона литра на година. Porsche са инвестирали досега над 100 милиона евро в разработката и производството на синтетични горива.

Южната част на Чили предлага идеални възможности за производство на синтетични горива: там вятърът духа силно през 270 дни от годината. Освен това Пунта Аренас се намира в непосредствена близост до Магелановия проток. От пристанището Кабо Негро синтетичното гориво може да бъде транспортирано до всяка точка по света.