Безжичните зарядни са интересни аксесоари към мобилните устройства, които набират все по-голяма популярност. Производителите предлагат разнообразие от Android смартфони оптимизирани за тази функционалност. Голямо ограничение на технологията е ограничението свързано със зоната на самото зареждане.

Настоящите системи не могат да захранват джаджи, които са разположени в по-голяма дистанция. Използването на унифициран предавател, който покрива цялата площ, обаче води до нежелано електромагнитно излагане и не позволява да се контролира енергията към отделните устройства.  Ако има твърде много предаватели е необходимо смартфоните да са разположени на точно определена позиция.

Eкип от учени на Aalto University предлагат интересно решение на проблемите, които лимитират сега безжичното зареждане. Концепцията им превдижда подреждане на трансмитерите в мрежа, при която електричеството в съседните предаватели се разпространява в противоположни посоки, съoбщава ScienceDaily.

По този начин се създава подредба, която наподобява шахматна дъска от положителни и  отрицателни намотки с магнитен поток между тях. Учените разполагат допълнителен приемник над мрежата от трансмитери, който генерира електричество за зареждане на самото устройство. Предимствата на този метод е, че не изисква специализиран хардуер и е сравнително достъпен.

Технологията вече е тествана със складови роботи в партньорство с финландската компания Solteq Robotics. Toва е само първата стъпка, която ще предпостави масовото навлизане на технологията в реални устройства на пазара. Работи се за увеличаване на дистанцията за зареждане, както и на мощността от 1kW до 20kW, което ще я оптимизира и за електромобили.