Инженерите често правят роботи, подобни на всички видове животни - прилепи, кучета, насекоми. Това не е изненадващо, защото всяко животно има една или друга способност, която учените се стремят да дадат с механичните си рожби, пише ВестиНаука.

Въпреки това изследователи от Италианския технологичен институт са убедени, че не само животни, но и растения могат да вдъхновят създаването на роботи. Тяхното ново развитие е мек робот, който имитира мустачетата на растенията (може би най-подходящото сравнение е лозата).

Според учените устройството може да се промъква и да се навива, използвайки същите физически принципи, които определят невероятните способности на мустачетата на растенията.

Трябва да се припомни, че двигателната активност е характерна за всички растения, въпреки че е доста ограничена. Най-"мобилните" видове са в състояние да отворят и затворят венчелистчетата, да затворят капаните, да завъртят антенките около намерената опора. По-малко "активни" също са в движение, макар и почти незабележими - те растат.

В същото време съществуват естествени механизми, които определят посоката на растеж - това е транспортирането на вода в клетките и тъканите на растенията. Основният хидравличен принцип, който определя много процеси, се нарича осмоза. За растенията се определя от наличието на електрически заредени частици (йони) в цитозола - вътреклетъчната растителна течност.

Един прост математически модел помага на учените да изчислят размера на изкуствена лоза, която може да действа според същите закони като мустачетата на растенията, и няма да бъде твърде бавна. След това инженерите преминават директно към създаването на робота.

Материалът за неговото „тяло“ под формата на тясна тръба служи като полиетилен терефталат (моделирането показа, че диаметър от един милиметър би бил оптимален). Изследователите напълниха вътрешността на тръбата с течности, съдържащи йони. С помощта на 1,3-волтова батерия и вградени електроди потокът от йони в тази течност вътре в антената може да бъде насочен в правилната посока.

Движението на зарядите вътре във флуида съответно определя движението на робота. Той е способен да пълзи и да се свие около опората. За да го развиете или да го изпратите в другата посока, трябва или да изключите захранването, или да насочите потока на йони в обратната посока.

Отбелязва се, че осмотичният ефект се използва за задействане на механичното устройство за първи път. И това отваря нови перспективи за мека роботика. Например новата технология ще направи най-адаптивните гъвкави преносими устройства. Друго приложение е военното. Пълзящите роботи, които имитират растения, вероятно ще бъдат полезни в проучването, смятат италианските инженери.

Повече подробности за тази иновация са описани в статия, публикувана в списание Nature Communications.