Виртуалната реалност е технология, която от години се разработва от водещите компании. Възможностите за забавление във VR среда са многобройни, но твърде дългото носене на подобни очила създава дискомфорт. Това е най-големият проблем пред масовото популяризиране на технологията в световен мащаб.

Докато се търсят алтернативни решения, които да подобрят възможностите на VR устройствата навлизат нови концепции, сред които и метавселената. Терминът придоби популярност около събитията с промяната на името на Facebook, които вече се казват Meta. От компанията искат да създадат дигитален свят, в който съществуваме и комуникираме с други хора.

Метавселената ще позволи пълноценно да споделяме дигиталното пространство и ще осигури хибридно социално изживяване от ново поколение. По всичко личи, че и други големи компании в индустрията също проявяват интерес към подобни концепции.

Nike не са изключение и сега привличат вниманието ни с придобиването на RTFKT Studios. Toзи бранд специализира в разработката на дигитални обувки за виртуалният свят и метавселената, пише Digital. Преди няколко месеца RTFKТ си партнираха с артиста FEWOCIOUS и реализираха продажбата на чифт физически и виртуални маратонки, които бяха разпродадени за минути и генерираха над $3 млн. под формата на NFT токени.

Clone X NFT е друг проект на RTFKT свързан със специална колекция от дигитални аватари. След като отворите официалния им уеб сайт сте подканени веднага да свържете своите Metamask портфейли, с които да верифицирате извършените покупки. За в бъдеще ще може да притежавате и материализирате различни обекти във VR среда.

Придобиването от Nike ще задълбочи амбициите на компанията във въвеждането на технологията и разработването на уникални по рода си продукти.