Започнаха изпитанията на безпилотни таксита-дронове в Дубай, като се очаква т.нар. волокоптери да бъдат пуснати в употреба през следващите пет години. Тези летящи таксита ще могат да превозват до двама пътници, а времетраенето на полета ще е до 30 минути.

Дроновете-таксита са конструирани от немската компания Volocopter и на външен вид приличат на двуместен хеликоптер, който в горната си част има кръгла рамка с 18 перки (витла) върху нея. Полетът на безпилотните апарати трае максимум 30 минути, съобщи ZDNet, цитиран от technews.bg. Дроновете са снабдени с резервни батерии, мотори и два парашута в случай на проблем с полета. Предвижда се изграждането и на специални „волопортове”, където пътниците ще се качват и слизат.

Тестовият полет на „волокоптера” е извършен по време на специална церемония, посветена на принца на Дубай шейх Хамдан бин Мохамед. След събитието главният изпълнителен директор на Volocopter Флориан Ройтер обявил, че по план летящите таксита ще започнат да се използват до пет години.

По неговите думи, поръчката на такси до някой от волопортовете ще става през специално приложение в смартфона на клиента. Волокоптерът ще пристигне и ще закара клиента до желаното място напълно самостоятелно.