Първи по рода си експеримент за клониране на прасе с помощта на робот извършиха китайски учени от Института по робототехника и автоматизирани информационни системи към Университета Нанкай в Тянзин. В началото на януари т.г. 510 клонирани ембриони са били вкарани в шест сурогатни свине-майки. На 110-я ден от бременността, в края на април, две свине-майки са родили 13 здрави, изкуствено отгледани прасенца, съобщи China People’s Daily.

По време на експеримента за клониране на прасета учените за първи път са използвали специални роботизирани микроманипулатори-анализатори, които са изпълнили всички операции по събиране и пренасяне на ДНК от животните донори към сурогатните майки. Тези устройства за операции с ДНК се управляват от изкуствен интелект и имат силни аналитични способности.

Роботизираният инструмент е спомогнал значително за успешното завършване на експеримента, пише technews.bg. По думите на Джао Син, ръководител на изследователския екип, при подобни деликатни операции разликата между човешката ръка и робота-манипулатор е като тази между твърд шамар и меко натискане.

В процеса на клониране на свинете, проведен съвместно с Института по животновъдство и ветеринарни изследвания, е приложена т.нар. техника за ядрен пренос на соматични клетки (SCNT), която се използва обикновено за селекция – при нея ядро на соматична клетка се пренася в яйцеклетка без ядро. Подобен метод има предимството, че гарантира качествено осеменяване на яйцеклетката. Негов недостатък обаче е ниското ниво на успешно приключилите експерименти, поради големия процент брак в процеса на клониране.