На 16 октомври британският вестник Financial Times съобщи, че Китай е изстрелял планиращ хиперзвуков самолет, способен да носи ядрено оръжие през август. Според източници в правителствените кръгове на Съединените щати и редица азиатски страни това устройство е обиколило земното кълбо в ниска орбита, но не е успяло да порази целта, след като е преминало на няколко десетки километра от нея. Тестът, както отбелязва изданието, е направил силно впечатление на Пентагона, тъй като неочаквано е демонстрирал значителния успех на КНР в разработването на хиперзвукови оръжия.

Прессекретаря на Белия дом Джен Псаки отбеляза в интервю за Bloomberg, че тестовете на хиперзвуков апарат от Китай са направили почти същото впечатление на ръководството на САЩ като изстрелването на първия в света изкуствен спътник на Земята от Съветския съюз.

Говорителят на китайското външно министерство Жао Лицянн каза на 18 октомври, че през август Китай е тествал не нов тип оръжие, а космически кораб.

Тези ракети летят пет пъти по-бързо от скоростта на звука. Макар и по-бавни от балистичните ракети, те са маневрени и не следват фиксираната параболична траектория, което ги прави по-трудни за проследяване.

Това не беше ракета, а космически кораб, уточни на редовен брифинг в Пекин говорителят на министерството Джао Лъдзиен, цитиран от "Ройтерс".

Той обясни, че става въпрос за "рутинен тест" с цел изпитване на технология за повторно използване на превозно средство.

Значението на теста е, че той може да осигури евтин и удобен метод за хората да пътуват спокойно до и от космоса, посочи Джао и добави, че много компании са провеждали подобни тестове. Американската компания SpaceX успешно изпробва подобна технология с цел намаляване на разходите за космически пътувания и изпращане на товари в орбита.

Съединените щати следят отблизо програмата за модернизация на военните сили на Китай, за да оценят възможните рискове, породени от своя все по-категоричен стратегически конкурент.