Братята Райън и Джаред Смит са най-новите милиардери в технологичната индустрия. Те са на път да продадат своята компания Qualtrics International, базирана в американския щат Юта, на европейския софтуерен гигант SAP за 8 милиарда щатски долара, съобщава Bloomberg.  

40-годишният Райън Смит е изпълнителен директор на основаната през 2002 г. компания, която, за разлика от повечето стартъпи, отказва да приеме външни инвеститори в продължение на десетилетие. Чак през 2012 г. тя получава частно финансиране от Accel and Sequoia Capital. 

Qualtrics предлага софтуер за маркетингови онлайн проучвания, който се използва от световни гиганти, като Microsoft и General Electric. През последните седем години приходите й нарастват над седем пъти.

За 2018 г. се очаква те да достигнат 400 милиона долара, а през следващите няколко години да продължат да растат с по 40% средно на година.  

Фирмата на братята Смит е истинско явление на корпоративната сцена в щата Юта. Райън създава компанията през 2002 г. заедно със своя баща Скот Смит, който е преподавател по маркетинг в Brigham Young University. Първоначално идеята е софтуерът да се използва от неговите колеги в академичните среди. 

Впоследствие бизнесът се разраства и Qualtrics печели и първите си корпоративни клиенти. Малко по-късно и по-големият брат Джаред се присъединява към екипа, напускайки поста си на продуктов мениджър в Google. През 2012 г. Райън Смит отказва оферта за придобиването на компанията от 500 милиона долара. 

Qualtrics развива и активна благотворителна дейност. Тя спонсорира отбора от NBA Utah Jazz. Вместо логото на Qualtrics обаче, играчите на тима носят логото на благотворителната й организация за борба с рака 5 for the Fight.

Една от причините за интереса на семейство Смит към този проблем е факта, че бащата Скот Смит е оцелял именно след борба с коварната болест. 

Преди сделката със SAP плановете на семейство Смит предвиждаха листване на акциите на компанията на NASDAQ, с което щяха да наберат около 500 милиона долара. Германският софтуерен гигант обаче подава изпреварваща оферта, която е с около 75% над очакваната пазарна капитализация на Qualtrics. 

Това е и най-голямото придобиване в историята на SAP, след покупката на Concur Technologies през 2014 г. за 7.2 милиарда долара. 

Двамата братя ще продължат да управляват бизнеса като част от групата на SAP. Централата на компанията също ще остане в град Провоу в Юта. 

Райън Смит е известен с това, че често говори за потенциала на своя щат и възможностите за неговото развитие.

 

"Трябва да направим така, че повече хора да искат да живят тук. Имаме всички необходими условия, за да превърнем Юта в голям технологичен хъб", казва той.