Samsung обяви разработването на процесор за телевизори с 8K резолюция, който напълно ще премахне рамката около екрана. Друго предимство на IC (DDI) драйвера на дисплея е високата му честотна лента (до 4 Gbit /s), която позволява показването на най-високо качество на изображението директно към матрицата, без да са необходими други компоненти.

8K изображението съдържа четири пъти повече точки от 4K и 16 пъти повече от Full HD изображението. Новото развитие, казаха от Samsung, "значително подобрява ефективността на производителността на дисплея на системата" и опростява дизайна на телевизора. А липсата на рамка, зад която обикновено се крият компонентите, ще направи 8K телевизорите по-привлекателни за потребителите.

Въпреки това 8K телевизорът ще има дълъг път към основния пазар. Все още няма публично съдържание, създадено в 8K - да се намери филм, дори Ultra HD (2K, или 2048r) все още е рядкост. Освен това такива модели все още са много скъпи.

В края на миналата година в района на Калуга започна монтажът на най-модерните технологично телевизори Samsung, QLED Q900R с 8K екрани. Най-евтиният модел с 75-инчов панел се продава за близо 14 000 лв.

Новата разработка използва алгоритми, базирани на невронни мрежи, за да увеличи програмно разделителната способност на картина, първоначално заснета с Full HD или 4K. В този случай източникът на изображението може да бъде всичко - цифрова телевизионна приставка, игрална конзола или смартфон. Освен това телевизорът може да се похвали с рекордна яркост и поддръжка за разширена цветова гама (HDR).

По материали от чуждестранната преса