Революцията на изкуствения интелект е едновременно страшна и вълнуваща. Ако все още се успокоявате с мисълта, че машините няма да изместят напълно човека, разгледайте информацията на makeuseof, която може да ви накара да се замислите отново.

Постиженията на Google DeepMind AI са в различни области и всеки ден се постигат нови върхове.

Какво е DeepMind?
DeepMind е дъщерно дружество на Google, което се фокусира върху развитието на изкуствения интелект и машинното обучение. Засега изкуствения интелект на DeepMind е намерил приложение в медицинската индустрия, в Android и в някои експериментални проекти на Google. Ето пет от забележителните му постижения, посочени от Digital.bg.

1. DeepMind AI се научи да ходи.
Едно от най-големите постижения на DeepMind AI е това, че се научи сам да ходи. Изкуственият интелект получи параметри за контролирани от въртящ момент виртуални тела, включително броят на ставите на тялото, степента на свобода на крайниците и пречките. С тази ограничена информация той успя да се научи да ходи, тича, скача и катери.

2. DeepMind AI може да създаде свои собствени изображения.
Изкуственият интелект на DeepMind може да създава собствени оригинални, реалистични изображения. За да постигнат това, изследователите използват ImageNet като база данни, за да предоставят образци от реалния свят, от които изкуствения интелект да се учи. Алгоритъмът използва Generative Adversarial Networks (GAN) - тип AI алгоритъм, който е въведен през 2014 година.

3. DeepMind AI може да мисли стратегически
DeepMind AI е разбрал как може да победи хора в играта Quake III Arena, при това без да получава никаква допълнителна информация, освен случващото се на екрана. Изкуственият интелект e в cъcтoяниe дa ce aдaптиpa ĸъм бъpзo пpoмeнящитe ce ycлoвия нa игpaтa, вĸлючитeлнo пpeминaвaнeтo нa paзличнитe нивa c тexнитe paзличaвaщи ce eлeмeнти и постепенно се е научил да изгражда собствена стратегия на игра.

След това специалистите на DeepMind са обучили DeepMind AI да имитира екип и да играе Quake III Arena като екип. Оказало се, че изкуственият интелект може да работи в екип не само с други машини, но и с хора, за да бие опонентите си в играта.

4. DeepMind AI се придвижва из града без карта
DeepMind AI може да се движи из града без карта, като разчита само на учене от опита. Това е сравнително проста задача, която хората извършват постоянно. Но основните психически механизми, които ни позволяват да правим това са много сложни. Освен това изкуственият интелект на компанията може успешно да се придвижва из лабиринти – нещо, което много от нас, хората все още не владеят.

5. DeepMind AI открива болести по-добре от лекарите
Въпреки, че изкуственият интелект няма да замени лекарите скоро, технологиите революционизират здравеопазването. След партньорство с болницата Moorfields Eye Hospital в Лондон, изкуственият интелект на DeepMind се научи да открива и правилно да диагностицира над 50 очни заболявания. Google реши да разшири проекта си и сега DeepMind AI се обучава в една клиника в Япония да диагностицира рак на гърдата.

Тези постижения се надяваме да помогнат на лекарите да поставят точни диагнози на пациентите много по-бързо отколкото до сега. Това е важно, тъй като ранната намеса е важна за лечението на много заболявания.