Цените на горивата тръгнаха плахо надолу след отпадането на държавната отстъпка от 25ст./л. Въпреки това бензиностанциите в Пловдив са сравнително празни и не се наблюдават струпвания на повече от 2-3 автомобила.

Средната цена на петрола се е понижила с повече от 5% от началото на 2023 г. като към днешна дата сортът „Брент" се търгува за малко под 79 долара за барел, а американския суров петрол за под 74 долара. Големите сривове през предходните дни са свързани предимно със спада в търсенето на най-големия вносител в света - Китай, на фона на рязкото увеличение на инфекциите с COVID в страната.

Към момента цените по родните бензиностанции бележат минимален спад с по 2-4ст/л. за бензин и дизел, но за българина се усеща като увеличение с над 20ст/л. предвид отпадането на държавната отстъпка.

По данни на сайта Fuelo средната цена на най-масовия бензин А95 за страната към днешна дата е 2,64лв/л., а за Пловдив – 2,61лв/л. Поевтиняването в национален мащаб е с 1 ст. спрямо 31.12.2022г.

При дизела средна цена за Пловдив минава под границата за 3,00лв/л, като се търгува за 2,98лв/л. Спадът за последната седмица е с 3ст./л.

При пропан-бутана средната цена за страната е 1,18лв./л, а за Пловдив – 1,17лв./л. Поевтиняване при него не е отчетено, като се очаква цената да остане стабилна.

При метана разликата в средната цена за Пловдив е 3,45лв/кг., спрямо 3,56лв./кг. Тук се наблюдава увеличение с над 20ст/кг. за последната седмица от началото на новата година.

С оглед срива в цената на петрола на световната борса, специалистите очакват понижение и по родните бензиностанции в следващите седмици. От началото на февруари се очаква да бъдат приети и нови мерки заради скъпите горива, но идеята е да се осигури отстъпка само за хората в нужда, тоест отстъпката да бъде само социална и да се дава на хората в нужда и тези с по-ниски доходи.