Изминалата 2022 е най-силната година за пазара на електрически автомобили в България. Рекордни постижения се забелязват и при новите, и при употребяваните превозни средства. Справка в регистрите на МВР показва, че за 12-те месеца на изминалата година, регистрираните нови електромобили в страната са 1176 , което са рекордните 3.5% от общия пазар на новите автомобили.

Внесените употребявани коли на ток са 1939. Общото съотношението нови-употребявани автомобили през миналата година е 1 към 5.9, при електромобилите то е доста по-добро - 1 към 1.6. 

В Пловдив са регистрирани само 240 електрически автомобила през 2022 г., на фона на 398 през 2021 година.

Продажбите на електрически автомобили постигнаха рекорден пазарен дял и в Европейския съюз през последната година. Това се случва на фона на стремежът на Европа да се отърве от колите с изкопаеми горива. Продажбите на електрически автомобили в региона представляват 12,1% от продажбите на нови автомобили, в сравнение с 9,1% през 2021 г. и 1,9% през 2019 г., според Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA).

Продажбите на електрически коли са нараснали с 28 процента миналата година, като са продадени над 1,1 милиона автомобила. 2022-a е силна и за хибридните автомобили, които постигнаха пазарен дял от 22,6 на сто.

Ръстовете се дължат най-вече на германския пазар, където продажбите се ускориха в края на годината.

В Норвегия продадени миналата година електрически автомобили са рекордните 4 от 5 от всички нови продадени коли (80%). Това се случва в страна, която е голям производител на петрол и има за цел да прекрати продажбата на нови автомобили, задвижвани с изкопаеми горива до 2025 година. В Европейския съюз забраната влиза в сила от от 2035 година.

Италианският пазар е единственият, който сложи спирачка на колите с електрически двигатели, като продажбите за изминалата година спаднаха с 26,9%, спрямо предходната.

Традиционните автомобили с бензиново и дизелово гориво продължават да губят позиции на територията на Европейския съюз, въпреки че все още представляват повече от половината от продажбите на автомобили през 2022 година - 52,8 процента. Дизелът, ударен от тежки глоби и свиване на предлагането в гамата на производителите, продължава да върви надолу, спадайки с почти 20% или 1,5 милиона продадени автомобила по-малко.