Вероятно още от древни времена проституцията е част от културата на човешкия род.
Едва ли някой се съмнява, че този бизнес навсякъде по света е в добра форма – в големите мегаполиси броят на жриците на любовта по улиците е направо внушителен. Но можем ли да гледаме на проституцията като на нещо естествено и безобидно?

 

Защо мъжете прибягват до услугите на проститутка?

След любовна среща, която не е приключила със сексуален акт.
Външният вид и ниското самочувствие, което би попречило за сериозна връзка или мимолетни контакти с жени.
За да практикуват секс, който техните партньорки не биха възприели.
Когато просто търсят разнообразие или заради секса без ангажименти и чувство за вина

Или… Ето как Cosmopolitan отговори на този въпрос.

За десерт
Истината е, че немалка част не търсят нищо конкретно, един вид така е станало. „Често пъти до услугите на проститутки се стига, ако сте се събрали само мъжка компания, пийнали сте си повечко и в някакъв момент ви става скучно. И тогава някой предлага да извикате момичета – ей така, за купона, – разказва Валери (30 г.). – А веднъж бяхме поръчали проститутка за ергенското парти на един приятел, но той толкова се беше гипсирал, че се наложи някой от нас да го отмени”.
 
Впрочем в определени професионални среди компанията с консумация си е задължителна част от репертоара. Момичета за десерт в края на вечерта? Това е екстравагантен знак за благоразположението на бизнеспартньорите. Не всеки може да устои. Да не говорим, че много мъже се гордеят с това, като разказват за опита си, все едно говорят за дегустация на вино или за тест-драйв на нова марка спортен автомобил. Случва се визитите при жриците на любовта да са просто за компания: добреее, поседяхме, поговорихме си и решихме да продължим. Е, в тези случаи нещата зависят много от погълнатото количество концентрат. Хм, чували сме доста любопитни неща за това как се забавляват мъжете, но да оставим това настрана и да допълним картинката. 

По-малкото зло?
Един близък познат ми казва: „Знаеш ли какво, при всички случаи това е по-малкото зло. Услугите на проститутки се ползват от напълно нормални мъже. И въобще вие, жените, трябва да го приемете най-после. Ако бях на мястото на твоята приятелка, щях да се радвам, че мъжът ми е отишъл при проститутка, а не си е хванал любовница”. Мдааа, желязна логика! И типично мъжка!
Платената любов си остава най-безболезненият и сигурен начин да кръшнеш. Просто малко разнообразие - без излишни усложнения и без да полагаш специални усилия, си набавяш доза секс с друга. И по принцип вероятността да те хванат в крачка е минимална. Някои мъже даже не го смятат за изневяра и твърдят, че подобни мероприятия дори укрепват отношенията с постоянната партньорка, защото после оценяваш още повече това, което имаш.

Бърза закуска
„Ако в момента ти се прави секс, а си без гадже, най-лесната работа е да отидеш при проститутка – обяснява Ангел (28 г.). – Не си губиш времето да сваляш някое момиче, с което я станат нещата, я не, а и на следващата сутрин няма да се чудиш как да й кажеш „довиждане”. Плащаш си и получаваш това, което искаш. Не че е нещо особено, дори много неща не можеш да правиш, или трябва да дадеш още пари, но пък е забавно и не е натоварващо”.

Понякога ритъмът в големите градове е толкова задъхан и работните ангажименти така уплътняват цялото ти време, че не ти оставят и една свободна минута за личен живот. В такъв случай как може един мъж най-лесно да задоволи чисто физическите си потребности – разбира се, като се обърне към проститутка? Но освен това (или може би и заради това) много индивиди от обратния пол просто не желаят да обвързват живота си с някого, за когото ще трябва да изразходват не само време и пари, но и душевни сили. След като излязат от работа, искат да разпуснат, без да се натоварват с чужди проблеми и с истории за това как приятелката им се е скарала с шефката, или какво смята майка й за втората й братовчедка в Канада. На такива хора им е по-лесно да си купят секс – точно както си дават мръсните дрехи на химическо чистене, или си поръчват обяд в ресторанта. Сигурно оттук идва сравнението на ходенето при проститутка с ходенето на кръчма. От женска гледна точка въпросната визита прилича по-скоро на посещение в обществена тоалетна. От най-мизерния вид. Но мъжката логика е коренно различна. Представителите на другия пол обикновено не са особено гнусливи. Така че ако си гладен и бързаш - купи си бърза закуска от улицата и готово!

Отличен 6
Подчинявайки се на вродените си инстинкти, мъжете често пъти искат просто секс без тънките душевни преживявания, които стоят на първо място за повечето жени. А още по-важното е, че те, милите, душа дават всичко, което правят, да се оценява с отличен. Срещу заплащане дори най-некадърният любовник е в правото си да разчита на аплодисменти, ако ще и да са фалшиви.
Любителите на експерименти се надяват на същото нещо. Те не смеят да пробват нищо различно с постоянната си приятелка, не толкова, защото не са уверени в нейните способности, а по-скоро от страх да не би самите те да се провалят с гръм и трясък. Ами ако неприятната история се споменава дълго след това на разпивки с общи приятели? Ааа, не, мъжете не понасят иронични забележки от този род.

Без срам и угризения
Но има и такива, които просто се притесняват да изкажат гласно желанията си. Различни комплекси им пречат да споделят със спътничката си в живота еротичните си фантазии, или просто се притесняват, че може да ги помислят за извратени, или направо за откровени откачалки. Вярно е, че повечето от изчанчените сексуални сценарии мъжете заимстват от немските порнопродукции, но често пъти тези странни театрални изпълнения предизвикват по-скоро неудържимо желание да избухнеш в смях, отколкото да се изчервиш от срам. Други мъже пък копнеят за неща, чиято реализация изисква да се държат по-грубичко, да се подчинят на партньорката, да причинят болка, или просто да направят нещо, което й е неприятно. Но им е жал да въвличат любимата си в играта, а и едва ли тя ще отговори на такова предложение с възторжено „Да!”. На всичкото отгоре емоционалната връзка с постоянното другарче не ти позволява да рискуваш да имаш угризения впоследствие заради случката.

Истината е, че след по-„хард” експерименти някои хора (вероятно подвластни на остарели разбирания за секса) започват да се съмняват в отсрещната страна - в нейната „благопристойност” и дори в отношението към връзката. Сещам се за един разказ на Милан Кундера, в който момче и момиче решават да разиграят безобидна игра – уж като непознати, той я качва на стоп. След първоначалната забава на финала става от играчка плачка. Всеки от двамата решава, че явно половинката му изневерява, след като е способна да прави такива неща... с „непознати”.

Свободата, Санчо...
Много, ако не и всички мъже, сигурно се будят нощем, облени в пот, заради най-страшния си кошмар – че губят свободата си. И биха дали дясната си ръка, за да се убедят, че положението не е толкова трагично. Но понеже ампутирането така или иначе няма да свърши работа на никого, най-лесното нещо е да излезеш от пътя за малко. Изплашени, че отношенията им с дадена жена стават твърде сериозни, доста от представителите на „силния” пол се опитват по този начин да си докажат, че все още разполагат със себе си и дишат свободно.

За едната чест
Понякога такава стъпка става доказателство за собствената ти смелост. Оказва се, че сред клиентите на момичетата на повикване има немалко мъже „под чехъл”. Те се страхуват от жените си, а плътските желания на благоверните им невинаги им допадат, но не смеят да им го признаят. Такъв мъж никога не би се осмелил да си хване любовница. Но защо пък да не си позволи една такава кратка „авантюрка”, така че после без риск да излезе сух от водата? Подобни индивиди имат нужда тъкмо от това, за да крепят собственото си достойнство.
 
Великата илюзия
Магията на театъра, персоналният моноспектакъл – това води много мъже при проститутки. Някои от клиентите влизат в ролята на зрителя, като вярват чистосърдечно в онова, което им говори професионалистката, а други отиват, за да поактьорстват те самите. Да речем, някакъв пълен неудачник, на когото никой не обръща внимание в реалния му живот, може поне за час да се изживее като центъра на света. Да разказва за несъществуващия си бизнес, за конските сили на колата, за която само си мечтае, за крупните сделки, които осъществява на сън. А девойката насреща е длъжна да се прави, че му вярва и да участва подобаващо в представлението, за да си вземе парите накрая на кръглия час.

Ореолът на платената любов
Добре знаеш, че мъжете имат вродено влечение към всичко ново и различно. А ако е свързано с рискове и приключения, още по-добре! Преобладаващото мнозинство от тях отиват на лов за нощни пеперуди от чисто спортен интерес, подтиквани от любопитството какво ли ще да е това и заинтригувани от разкази за почти митологизирания платен секс. Но обикновено в края на краищата повечето легенди се оказват развенчани на излизане, твърдят самите клиенти.