Все по-голям наплив към Еверест, скача и броят на загиналите

Месеците, в които може да се изкачи върхът са малко, а се издават все повече разрешителни
Свят
Все по-голям наплив към Еверест, скача и броят на загиналите

 С всяка година все повече са желаещите да изкачат Еверест, да усетят екстремните условия на 8800 метра надморска височина. На алпинистите обаче се налага понякога да стоят с часове неподвижно, а това е крайно опасно – 11 души загинаха от измръзване само през този сезон. 

Те търсят приключения на едно от най-недостъпните места в света, но се натъкват на стълпотворение от хора. А понякога намират там и смъртта си.

„Това тук е като надбягване със смъртта. Чака се на огромни опашки. Има хора, които не се подготвени за подобно изпитание, но въпреки това се опитват да достигнат върха, за което заплащат с живота си. Стана много лошо и хората трябва да се замислят”, казва алпинистът Риза Але.

Колко струва на алпинистите изкачването на Еверест?Освен голямото физическо усилие, достигането до върха струва и пари! И то не малко

Причините за тези опашки под най-високия връх на света са много. Издават се все повече разрешителни, а месеците, през които е възможно да се изкачи върхът, са малко.

Когато в продължение на часове стоят на 8800 метра надморска височина, редица алпинисти достигат предела на своите възможности, пише БТВ.

Робин Фишер е един от 11-те алпинисти, които загинаха само през този сезон в подножието на Монт Еверест. По време на изкачването той казва, че задачата му се е оказала „неочаквано тежка”.

Най-опасни са задръстванията в зоната на смъртта около „Стъпалото на Хилари” – последното  голямо препятствие по пътя към върха.

Но вместо да ограничат броя на алпинистите, властите искат да поставят бариери за безопасност.

Задръстване от алпинисти на Еверест! Има загиналиБлизо 320 алпинисти извиха опашка на върха

Коментирай

Напишете коментар

Вашите коментари през Trafficnews.bg

Вашият коментар през Facebook