Новината за загиналите 11 души по време на изкачване на най-високия връх в света насочи вниманието на медиите към това колко натоварен е станал маршрутът към него в Хималаите.

Само през 2019 година рекорден брой души са получили разрешение от властите в Непал са изкачат върха. Според данни на The Washington Post досега такова е било дадено на 381 души.

Нещо повече - броят на шерпите, които се изкачват заедно с туристите, често може да е двойно по-голям от този на посетителите.

Задръстване от алпинисти на Еверест! Има загиналиБлизо 320 алпинисти извиха опашка на върха

Ситуацията се усложнява от фактът, че много от тези хора може да се окажат по пътя за върха по едно и също време, тъй като всички чакат най-благоприятните метеорологични условия, за да започнат изкачването.

Това е причината да се получават опашки от хора в т.нар. "зона на смъртта", където няма достатъчно кислород и за човек е необходимо да се адаптира към тези тежки условия, за да продължи изкачването, пише Money.bg.

Въпреки риска никога да не слязат обратно от Хималаите стотици или хиляди алпинисти и туристи са склонни да плащат десетки хиляди долари, за да опитат да стигнат Еверест.

От Business Insider разкриват колко струва да предприемеш подобно пътуване. Компаниите, които организират експедициите до Еверест, предлагат тази възможност на цени между 60 и 65 хиляди долара. Тази цена включва гайдове, както и шерпи, които съпътстват катерачите по време на изкачването.

За тези, които са склонни да платят повече за значително по-комфортни условия по време на експедицията, цената може да стигне и 100 000 долара.

Една от компаниите предлага и VVIP пакет срещу 130 000 долара. Той включва специално приготвена вечеря през първия ден на експедицията в 5-звезден хотел, храна и бар в базовия лагер, отделна баня и тоалетна, персонален фотограф и хеликоптер на разположение по всяко време.

Цената може и да е значително по-ниска - около 35 000 долара, ако човек реши сам да си потърси местни компании в Непал, които организират изкачване на върха.