Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща, че Европа ще подкрепя Украйна, докато тя бъде "най-накрая свободна". Tя и трима други западни лидери пристигнаха в Киев, за да покажат солидарност по повод втората годишнина от пълномащабното привличане на Русия инвазия, предаде Ройтерс.

Посещението на фон дер Лайен и министър-председателите на Италия, Канада и Белгия - Джорджия Мелони, Джъстин Трюдо и Александър Де Кроо - беше демонстрация на подкрепа, тъй като Украйна страда от недостиг на военни доставки, което се отразява на бойното поле, докато Москва завзема и контролира все по-големи територии.

„Повече от всякога стоим твърдо до Украйна. Финансово, икономически, военно, морално. Докато страната най-накрая стане свободна“, написа Фон дер Лайен в Х, след дойде с останалите с нощен влак от съседна Полша.

Лидерите посетиха летище Хостомел, място на свирепа битка в началото на инвазията, когато Русия направи опит да изпрати парашутисти, които да превземе столицата Киев на няколко километра.

„Днес сме тук, за да благодарим на тези мъже и жени, които на 24 февруари преди две години не избягаха, а вместо това се биеха“, каза Мелони. „Това място е символ на провалите на Москва, символ на украинската гордост.

Украинският президент Володимир Зеленски прегърна западните лидери и изнесе телевизионна реч на фона на разбит самолет.

„Преди две години посрещнахме вражески войници тук с огън, а две години по-късно се срещаме с нашите приятели, нашите партньори“, каза той.

"Всеки нормален човек иска войната да свърши. Но никой от нас няма да позволи нашата Украйна да свърши", добави той. „Думата „независима“ винаги ще стои до думата „Украйна“ в бъдещата история.

Извън Киев войната не стихва. Руски дронове атакуваха пристанището на Одеса за втора поредна нощ, удариха жилищна сграда и убиха един човек, каза областният управител. В Днепър руски дрон удари жилищна сграда и при спасителна операция бяха открити двама загинали.

Междувременно източник в Киев каза, че украински дронове са предизвикали пожар в руски стоманодобивен завод в Липецк, на около 400 км от Украйна, отговорен за около 18% от руското производство.

Очакваше се Мелони и Трюдо да подпишат споразумения за сигурност със Зеленски по време на краткия си престой, в съответствие с наскоро договорени сделки с Франция и Германия на стойност милиарди долари.

Помощта от САЩ все още е блокирана

Помощта от 61 милиарда долара, обещана от президента на САЩ Джо Байдън, се блокира от републиканците в Конгреса, което хвърля дълга сянка върху надеждите на Киев да отблъсне много по-голямата и по-добре снабдена руска армия.

Байдън трябваше да участва във видеоконференция на други лидери на големите демокрации от Групата на седемте (G7) в събота, като Зеленски беше поканен да се присъедини.

Западът гледа на инвазията като на неоправдан акт на агресия, който трябва да бъде отблъснат, а Италия, настоящият председател на Г-7, каза, че е жизненоважно да се противопоставят на възприятията, че тя е уморена от конфликта и Русия печели.

Когато руските танкове и пехота преминаха през границата преди зазоряване на 24 февруари 2022 г., 40-милионното население на Украйна се противопостави на очакванията, като забави и спря напредването ѝ. Но когато войната навлиза в третата си година, неуспехите на изток карат украинската армия да изглежда уязвима.

Стремейки се да запази фокуса на Запада върху Украйна, Зеленски предупреди, че руският президент Владимир Путин може да не се спре с границите на Украйна, ако излезе победител от войната. Путин отхвърля подобни твърдения и представя войната като по-широка борба със Съединените щати, която според него има за цел да разруши Русия.

Събития по повод годишнината бяха планирани в цяла Украйна, включително служба за възпоменание на загиналите в Буча, северно от Киев - сцена на някои от най-тежките военни престъпления по време на конфликта. Украйна заяви в петък, че е започнала разследвания на повече от 122 000 предполагаеми военни престъпления през последните две години, които Русия отрича да извършва.

Първоначалният шок от инвазията постепенно избледня и след това се превърна в умора, докато светът наблюдаваше как първоначалните руски успехи и зашеметяващата украинска контраофанзива в края на 2022 г. се превръщат в окопна война. В сцени, напомнящи бойните полета от Първата световна война, войници под тежък артилерийски огън умират хиляди, понякога цв защита на няколко километра земя.

И двете страни са разработили огромни и сложни флотилии от въздушни и морски дронове за наблюдение и атака. Русия, с много по-голямо население за попълване на редиците на армията и по-голям военен бюджет, може да предпочете проточена война, въпреки че разходите за нея са огромни, тъй като се опитва да се справи със санкциите и нарастващата зависимост от Китай.

Позицията на Украйна става несигурна

Позицията на Украйна е по-несигурна. Села и градове са разрушени, войските са изтощени, а руските ракети и удари с дронове валят почти ежедневно.

Този месец Русия регистрира най-голямата си победа от девет месеца, като превзе източния град Авдеевка и сложи край на месеците на смъртоносни битки в града.

И все пак Зеленски остана непокорен.

„Убеден съм, че победата ни очаква“, каза той в емоционално обръщение пред дипломати в Киев тази седмица. „По-специално благодарение на единството и вашата подкрепа.

Скорошно проучване на Световната банка показва, че възстановяването на икономиката на Украйна може да струва близо 500 милиарда долара. Два милиона жилищни сгради са повредени или унищожени, а близо 6 милиона души остават в чужбина, след като са избягали от инвазията.

В допълнение към търсенето на пари и оръжие, Зеленски насърчава законодателство, което позволява на Украйна да мобилизира още до половин милион войници - цел, която според някои икономисти може да парализира икономиката.

Досега руските финанси се оказаха устойчиви на безпрецедентни санкции. Докато износът на природен газ се сви, продажбите на петрол се задържаха, до голяма степен благодарение на покупките от Индия и Китай, а икономиката беше подсилена от огромни разходи за отбрана.

Русия също безмилостно наказва несъгласието във войната. На 16 февруари най-страшният вътрешен опонент на Путин, Алексей Навални, почина внезапно по необясними причини в арктическа наказателна колония, където излежаваше присъди общо над 30 години.