Русия започна широкообхватна атака срещу Украйна в четвъртък, удряйки градове и бази с въздушни удари или обстрел, докато цивилни се струпаха във влакове и автомобили, за да бягат. Правителството на Украйна заяви, че руски танкове и войски са преминали границата в „пълномащабна война“, която може да пренапише геополитическия ред и чиито последици вече отекват по целия свят.

Като отприщи най-агресивните действия на Москва след съветската инвазия в Афганистан през 1979 г., президентът Владимир Путин отклони глобалното критикувани и налагане на нови санкции – и смразяващо се позова на ядрения арсенал на страната си. Той заплаши всяка чужда държава, която се опитва да се намеси с „последствия, които никога не сте виждали“.

Сирени виеха в столицата на Украйна, големи експлозии се чуха там и в други градове, а хората се струпаха по гарите и поеха по пътищата, тъй като правителството каза, че бившата съветска република ще пристъпи към нахлуване от изток, север и юг. В тяхно съобщение се казва, че досега са били убити над 40 войници и десетки са ранени.

Шефът на алианса на НАТО каза, че „бруталният акт на война“ разби мира в Европа, присъединявайки се към хор от световни лидери, които осъдиха атаката, която може да причини масови жертви, да свали демократично избраното правителство на Украйна и да промени реда за сигурност след Студената война . Конфликтът вече разтърси световните финансови пазари: акциите паднаха и цените на петрола се повишиха на фона на опасенията, че сметките за отопление и цените на храните ще скочат до небето.

Украинският президент Владимир Зеленски прекъсна дипломатическите си отношения с Москва и обяви военно положение.

„От днес нашите държави са от различни страни на световната история“, написа в „Туитър“ Зеленски. „Русия е тръгнала по пътя на злото, но Украйна се защитава и няма да се откаже от свободата си“.

Неговият съветник Михаил Подоляк каза: „Започна пълномащабна война в Европа. ... Русия не само напада Украйна, но и тръгна срещу правилата на нормалния живот в съвременния свят.”

Атаката е насочена към страна с размерите на Тексас, която все повече се накланя към демократичния Запад и далеч от влиянието на Москва. Путин даде ясно да се разбере преди няколко дни, че не вижда причина за съществуването на Украйна, което поражда опасения от възможен по-широк конфликт в огромното пространство, което някога е управлявал Съветският съюз. Путин отрече плановете да окупира Украйна, но крайните му цели остават неясни.

Украинците, които отдавна са се готвели за перспективата за нападение, бяха призовани да останат вкъщи и да не се паникьосват въпреки ужасните предупреждения.

Тъй като социалните медии засилваха потока от военни претенции и насрещни искове, беше трудно да се определи какво точно се случва на място.

Репортери на „Асошиейтед прес“ потвърдиха експлозии в столицата Киев, в Мариупол на Азовско море и Харков на изток. Те потвърдиха и видео, на което се вижда как руски военни превозни средства преминават през украинска територия на север от Беларус и от анексирания от Русия Крим на юг.

„Изправени сме пред война и ужас. Какво може да бъде по-лошо?" Това каза 64-годишната Людмила Гиреева в Киев. Тя планираше да избяга от града и да се опита в крайна сметка да стигне до Полша, за да се присъедини към дъщеря си. Путин „ще бъде прокълнат от историята, а украинците го проклинат“.

Правителствата от САЩ до Азия и Европа подготвиха нови санкции след седмици на неуспешни усилия за дипломатическо решение. Но глобалните сили заявиха, че няма да се намесват военно, за да защитят Украйна, въпреки че НАТО мобилизира повече войски да се придвижат към Източна Европа.

Членката на Алианса Литва, която граничи с руския съюзник Беларус и руски ексклав, обяви извънредно положение, а президентът на Молдова настоя да направи същото.

„Днес се събудихме в различен свят“, каза германският външен министър.

След седмици на отричане на планове за нахлуване, Путин оправда действията си в телевизионно обръщение през нощта, заявявайки, че атаката е била необходима, за да защити цивилните в Източна Украйна. Според САЩ това е фалшиво твърдение, което прогнозираха, че той ще направи като претекст за инвазия. Той обвини САЩ и техните съюзници, че пренебрегват исканията на Русия да попречат на Украйна да се присъедини към НАТО и за гаранции за сигурност.

Атаките дойдоха първо от въздуха. По-късно украинските власти описаха наземни нашествия в множество региони, а граничните служители пуснаха в четвъртък записи от охранителни камери, показващи линия от руски танкове, преминаващи през контролираната от правителството територия на Украйна от анексирания от Русия Крим.

Руските военни твърдят, че са унищожили цялата противовъздушна отбрана на Украйна за броени часове, а европейските власти обявиха въздушното пространство на страната за активна конфликтна зона. Твърденията на Русия не можеха да бъдат проверени веднага, нито украинските, че са свалили няколко руски самолета. Украинската система за противовъздушна отбрана и военновъздушните сили датират от съветската епоха и са по-ниски от огромната въздушна мощ и прецизни оръжия на Русия.

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща нови санкции, за да накаже Русия за „непредизвиканото и неоправдано нападение“. Президентът каза, че планира да говори с американци в четвъртък след среща на лидерите на Групата на седемте. Очаква се да бъдат обявени още санкции срещу Русия.

Зеленски призова световните лидери да предоставят отбранителна помощ на Украйна и да помогнат за защитата на нейното въздушно пространство. Той призова сънародниците си да защитават нацията. Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба призова: „Светът може и трябва да спре Путин. Времето за действие е сега.”

В столицата кметът Виталий Кличко посъветва жителите да останат вкъщи, освен ако не участват в критична работа, и ги призова да подготвят чанти с необходимото и документи, ако трябва да се евакуират.

Антон Геращенко, съветник на министъра на вътрешните работи на Украйна, съобщи във Фейсбук, че руските военни са нанесли ракетни удари по украински военни командни обекти, въздушни бази и военни складове в Киев, Харков и Днепър.

Руското министерство на отбраната заяви, че не цели градове, а използва прецизни оръжия и заяви, че „няма заплаха за цивилното население“.

Въпреки това на много места в социалните мрежи се говори и за удари по жилищни и обществени сгради.

Световните фондови пазари се сринаха и цените на петрола се повишиха с близо $8 за барел. Пазарните показатели се понижиха в Европа и Азия, а акциите в САЩ сочат към рязко по-ниско ниво при отваряне. Суровият петрол Brent скочи до над 100 долара за барел в четвъртък поради безпокойство от възможно прекъсване на руските доставки. Рулата потъна.

Очаквайки международното осъждане и контрамерки, Путин отправи строго предупреждение към другите страни да не се намесват.

Напомняйки за ядрената сила на Русия, Путин предупреди, че „никой не трябва да има съмнения, че директна атака срещу страната ни ще доведе до унищожение и ужасни последици за всеки потенциален агресор“.

Сред обещанията на Путин беше да „деназифицира“ Украйна.

Съобщението на Путин дойде само часове след като украинският президент отхвърли твърденията на Москва, че страната му представлява заплаха за Русия, и отправи страстна молба за мир в последната минута.

„Народът на Украйна и правителството на Украйна искат мир“, каза Зеленски в емоционално обръщение през нощта, говорейки на руски в пряк призив към руските граждани.

Зеленски каза, че е поискал да организира разговор с Путин късно в сряда, но Кремъл не отговорил.

Атаката започна още когато Съветът за сигурност на ООН се събираше, за да спре инвазията. Членовете, които все още не знаят за обявяването на Путин за операцията, го призоваха да се оттегли. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш откри спешното заседание, като каза на Путин: „Дайте шанс на мира“.

Но часове по-късно Йенс Столтенберг от НАТО посочи, че е твърде късно: „Мирът на нашия континент е нарушен."

Вижте кадри от случилото се днес, които разчувстваха потребителите в социалните мрежи, а картината остави хиляди без дъх:

Над цяла Украйна са преустановени полети на гражданската авиация заради започналата руска военна операция срещу страната.