Още едно земетресение удари Турция рано тази сутрин, след като други две причиниха опустошения в югоизточната част на страната и Северна Сирия вчера. Потвърдена е смъртта на повече от 5000 души, а хиляда други остават блокирани под развалините на срутени сгради.

Броят на жертвите на опустошителните земетресения в Турция и Сирия може да достигне 20 000 през следващите дни, според Световната здравна организация (СЗО).

Заплахата от вторични трусове и горчивите зимни условия означава, че има вероятност повече да бъдат убити или да умрат поради излагане.

Повече от 20 000 души също са претърпели значителни наранявания, според турския орган за управление на бедствия и извънредни ситуации.

Турският президент Ердоган обяви, че официалният брой на загиналите в Турция се е увеличил и предостави повече подробности за състоянието на доставката на помощ в югоизточната част.

„Имаме над 5000 смъртни случая и 22 168 ранени. Нашата най-голяма утеха е, че повече от 8 хиляди наши граждани са били спасени от развалините до този момент“, каза Ердоган.

„Обявяваме 10 провинции, в които е станало земетресението, като зони на бедствие, засягащи общия живот. Въз основа на правомощията, които ни дават член 119 от Конституцията, решихме да обявим извънредно положение. 53 317 спасители бяха насочени към региона, като този брой се увеличава с вътрешна и международна подкрепа. Прехвърлихме ресурси на стойност 100 милиарда лири на разположение на нашите институции. На пострадалите са изпратени 54 хиляди палатки и 102 хиляди легла. Общо 5 хиляди здравни служители и близо хиляда линейки бяха изпратени към регионите“, допълни той.

Той обяви извънредно положение за три месеца в 10 югоизточни провинции.

„Решихме да обявим извънредно положение, за да гарантираме, че нашата (спасителна и възстановителна) работа може да бъде извършена бързо“, каза Ердоган в телевизионно изявление.

Хиляди сгради бяха унищожени, а официалният брой на загиналите тази сутрин надхвърли 5000 - въпреки че се очаква това да се увеличи рязко.

Той обяви план за отварянето на хотели за настаняване на жертви, засегнати от вчерашните силни земетресения. Ердоган уточни, че първо ще бъдат отворени хотели за нуждаещите се в района на Анталия, но се очаква да последват още. Хиляди сгради, много от които високи жилищни блокове, бяха съборени от силните земетресения.

Това е обобщение на част от помощта, подготвяна от страни по света в подкрепа на Турция и Сирия - въпреки че последната изглежда получава значително по-малко помощ.

- Европейски съюз - мобилизира 27 екипа за търсене и спасяване, както и медицински екипи от 19 страни в помощ на Турция.

- Съединени щати - Президентът Джо Байдън каза, че американските екипи се "мобилизират бързо, за да започнат да подкрепят турските усилия за издирване и спасяване".

- Китай - Китай изпраща 5,9 милиона долара спешна помощ на Турция, включително спасителни и медицински екипи, съобщиха държавните медии. Пекин също така ще координира „спешно необходимите материали за помощ при бедствия“ за Сирия, но не каза колко ще бъдат изпратени.

- Великобритания - Външният министър Джеймс Клевърли каза, че Обединеното кралство изпраща екип от 76 специалисти по търсене и спасяване, оборудване и спасителни кучета в Турция.

- Русия - Президентът Владимир Путин обеща да изпрати руски екипи в двете страни в телефонни разговори със сирийския президент Башар ал-Асад и с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Министерството на отбраната каза, че 300 военнослужещи, разположени в Сирия, помагат в усилията за разчистване

- Индия - Два от екипите на индийските Национални сили за реагиране при бедствия, състоящи се от 100 души персонал с отряди кучета и оборудване, бяха готови да бъдат изпратени както в Турция, така и в Сирия, каза външното министерство. Изпращат се медицински екипи, както и медикаменти.

- Германия - Германия - дом на около три милиона души от турски произход - ще "мобилизира цялата помощ, която можем да активираме", каза министърът на вътрешните работи Нанси Фезер.

- Гърция - Кириакос Мицотакис, министър-председател на историческия съперник на Турция Гърция, чиито отношения с Анкара пострадаха от поредица от гранични и културни спорове, обеща да направи "всички налични сили", за да помогне на своя съсед.

- Израел - Премиерът Бенямин Нетаняху каза, че е одобрил изпращането на помощ за Сирия - чието правителство не признава Израел - след получаване на искане по дипломатически канали. Правителството също така ще изпрати хуманитарна помощ на Турция, каза Нетаняху.

- Държави от Персийския залив - Катар каза, че ще изпрати 120 спасители в Турция, заедно с полева болница, хуманитарна помощ, палатки и зимни запаси.

-Обединените арабски емирства обещаха помощ на стойност около 13,6 милиона долара за Сирия, включително екипи за търсене и спасяване, спешни доставки и спешна помощ.

- Иран - Иран е готов да предостави "незабавна помощ на тези две приятелски нации", каза президентът Ибрахим Раиси.

- Алжир - страната изпрати 89-членен екип за управление на риска, включително медици, със 17 тона оборудване в Турция и Сирия.

- Тунис - президентът Каис Сайед нареди "хуманитарна помощ" както за Турция, така и за Сирия, включително 14 тона одеяла и храна, казаха официални лица.

- Япония - Правителството в Япония - която често страда от земетресения - изпраща японския спасителен екип за помощ при бедствия в Турция.

ЮНЕСКО започва усилия за проучване и запазване на увредените обекти на културно наследството

Културната агенция на ООН съобщи, че е предприела предварителен преглед на щетите върху обектите на културното наследство в засегнатите от земетресението райони, с цел да помогне за бързото им възстановяване и стабилизиране.

Базираната в Париж ЮНЕСКО е "особено загрижена за ситуацията в древния град Алепо" в Сирия, който е в списъка на застрашеното световно наследство.

„В цитаделата са отбелязани значителни щети. Западната кула на старата градска стена е рухнала и няколко сгради в суковете също са засегнати“, се казва в изявлението.

Срутени са и някои части на крепостта Диарбекир и градините Хевсел, обект на световното наследство, който датира от древни гръцки и римски времена.

От ООН съобщиха, че единственият преход от Турция към Сирия е унищожен. Това беше единственият граничен пункт, използван за транспортиране на животоспасяваща помощ от Турция към Сирия. Хуманитарната помощ в контролираните от бунтовниците райони обикновено пристига през Турция чрез трансграничен механизъм, създаден през 2014 г. с резолюция на Съвета за сигурността на ООН, но той се оспорва от Дамаск и неговия съюзник Москва и с течение на времето броят на пропускателните пунктове е намален от четири до един.

Трима британци са в неизвестност след земетресението, това съобщи Джеймс Клевърли в изявление в Камарата на общините.