Мемоари на руския опозиционен лидер Алексей Навални, работата по които е започнала през 2020 г., ще бъдат публикувани посмъртно тази есен, предаде Асошиейтед прес.

Навални почина през февруари в наказателна колония в Русия отвъд Северния полярен кръг.

Книгата, озаглавена „Патриот“, бе определена от издателя Алфред. А. Кнопф „последно писмо до света“. Мемоарите ще излязат посмъртно на 22 октомври тази година.

Вдовицата на Навални, Юлия Навалная, казва в изявление, публикувано от публициста: „Тази книга е посветена не само на живота на Алексей, но и на непоклатимата му борба срещу диктатурата - битка, в която той даде всичко, включително живота си. На страниците й читателите ще опознаят мъжа, когото силно обичах - дълбоко почтен човек и с непоклатим кураж. Споделяйки историята му не само ще бъде отдадена чест на паметта му, но ще вдъхнови и други да се изправят в името на това, което е правилно, и никога да не губят поглед от ценностите, които имат истинско значение.“

Навални почина през февруари на 47-годишна възраст.Той беше пратен в руски затвор след завръщането си от Германия през януари 2021 и почина в отдалечена наказателна колония в Арктика.

Според Кнопф Навални е започнал работа по книгата в Германия и е продължил да я пише в Русия, извън и във затвора.

„В големи подробности, включително невиждана преди кореспонденция от затвора, Навални разказва за политическата кариера, множеството опити за убийство и живота на хората най-близки до него, и непреклонната кампания, която той и екипа му водеха срещу засилващия се диктаторски режим“, пише в изявлението на издателя.