Лекар за руския опозиционен лидер Алексей Навални отправи остро предупреждение за състоянието на 44-годишния мъж след третата седмица на гладна стачка.

Лекарят Ярослав Ашихмин написа в публикация във Фейсбук, че е получил резултати от теста чрез семейството на Навални, които го карат да се страхува, че пациентът му „може да умре всеки момент“.

Според него резултатите от тестовете на Навални показват рязко повишени нива на калий, което може да доведе до спиране на сърдечната дейност, и повишени нива на креатинин, което показва увреждане на бъбреците.

Анастасия Василиева, ръководител на подкрепяния от Навални синдикат „Руски алианс на лекарите“, също публикува снимка на казаното като копие на кръвната проба в Twitter.

Тя и другите лекари на Навални, по думите й, са написали спешно писмо до директора на Федералната пенитенциарна служба с молба да се види с техния пациент.

Пресаташето на Навални Кира Ярмиш също вдигна алармата в социалните мрежи, като написа, че затвореният дисидент „умира“ и е загубил 50 килограма за по-малко от три седмици.