Руският президент Владимир Путин заяви, че има някои положителни промени в преговорите между Русия и Украйна, две седмици след военната кампания на Москва в страната.

"Има определено движение в положителна посока, преговарящите от наша страна ми докладваха", каза Путин на беларуския си колега Александър Лукашенко по време на предавана по телевизията среща в Москва.

По думите му преговорите между двете държави се водят почти ежедневно.

Войната в Украйна коментира и руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова. Тя е категорична, че Руската федерация не планира да окупира територията на Украйна. В него тя обяснява, че всяка седмица ще дава подобни брифинги за действията на руските сили в Украйна.

"Вземат се всички възможно мерки за запазването на живота и сигурността на мирните жители. Ударите се нанасят само по военни обекти при използването на високоточни оръжия", допълни Митрофанова пред Дарик. По думите й до момента 2911 военни обекта са разрушени. 90% от военните летища на Украйна са били поразени.

"През последните два дни се прави всичко възможно за осигуряване на хуманитарни коридори. Евакуацията на жителите върви трудно, тъй като формированията на украинските националисти пречат на организацията. Те използват мирните жители като жив щит", повтори позицията на Кремъл Митрофанова.

Посланикът говори и за биологичните лаборатории, които Русия съобщи, че е открила в Украйна. По думите й продължават анализите на документите за секретно военно-биологични дейности на САЩ.

"Американците са планирали работа с патогените на птици и влечуги, а след това изучаване възможностите за пренасяне на африканска чума и антракс по свинете. Провеждали са експерименти с мостри от коронавирус от прилепи. Целта е била създаване на биологично оръжие за скрито разпространение на смъртоносни патогени, насочени срещу Русия. Тези патогени могат да бъдат опасни и за цяла Европа", допълни посланичката.