Една седмица затвор и глоба от 2100 евро - това е присъдата на първия човек, осъден за дезинформация по нов закон в Малайзия. Нарушителят е датчанин от йменски произход и е осъден за разпространение на фалшиви новини. Новите разпореби на малайзийския закон предвиждат до шест години затвор за подобно престъпление, предава Франс прес. Мъжът обаче не разполагал със средствата да заплати глобата, затова ще прекара още един месец в затвора. 

В съдебната зала Куала Лумпур Салах Салем Салех Сулайман признава, че е заснел и публикувал видео в Ютюб, в което обвинява спешните служби, че не са реагирали експидитивно и адекватно в ситуация изискваща бързо спасяване на палестинеца Фади ел Бач. Той е член на Хамас и бе застрелян на 21 април в столицата от двама неизвестни мъже на мотоциклет.  Роднини обвиниха за убийството му Мосад, но Израел отрече да е замесен.

Властите оспориха твърденията. Авторът на видеото обясни пред съдиите, че е бил в Малйзия само за десетина дни на почивка и не е знаел за новия закон. Законът, приет в началото на април, беше критикуван остро от правозащитници, които се опасяват, че ще бъде използван против опозицията в навечерието на парламентарните избори на 9 май.

Съдът наложи на датския гражданин наказание от една седмица затвор, покриваща престоя му в предварителния арест след задържането му на 23 април, и глоба от 10 000 рингита (приблизително около 2100 евро).