Руският опозиционен лидер Алексей Навални е преместен от затвора в Покров, където е излежавал присъдата си, в затвор с по-висока степен на сигурност, съобщи неговият адвокат пред CNN.

Въпреки че този ход е в съответствие с разпорежданията на съдията при произнасянето му през март, неговият адвокатски екип заяви, че сегашното местонахождение на арестувания политик не е известно.

„Той беше преместен в затвор с най-висок режим, тъй като присъдата му [по новото наказателно дело] влезе в сила“, каза Олга Михайлова. „Къде точно се намира той, не ни е известно. „Ще продължим да го търсим“, добави Михайлова.

През март московският съд осъди Навални на още девет години затвор с най-висок режим. Той беше осъден по обвинения в измама от московския съд Лефортово по обвинения, че е откраднал от неговата Фондация за борба с корупцията.

На адвокат на откровения критик на Кремъл беше казано, че той вече не е в затвора в град Покров, след като адвокатът е искал да види клиента си. 

"Навални липсва не е в затвора в Покров. Той не се яви на срещата с адвокатите си днес. Нямаме повече информация къде е отведен Навални", каза неговият помощник и началник на следствения отдел на Навални Мария Певчих в Туитър. 

Нито семейството, нито адвокатите са били информирани за трансфера му, каза говорителят на Навални Кира Ярмиш във вторник.