Капитулира Багуз - последното гнездо на съпротива на терористичната групировка "Ислямска държава" в Сирия, съобщи тази сутрин говорител на Сирийските демократични сили (СДС).

"Така нареченият халифат е напълно елиминиран. Багуз е освободен. Военната победа над ДАЕШ е завършена", написа в Туитър Мустафа Бали, цитиран от Ройтерс.

Той използва абревиатурата на арабското название на "Ислямска държава". 

Сирийските демократични сили, в който централна роля играят военни формирования на сирийските кюрди, води битки за превземането на населения пункт Багуз в Източна Сирия от няколко седмици. Макар че разгромът на последните остатъци от "Ислямска държава" в Багуз фактически ликвидира и последния териториален анклав на самообявилия се през 2014 г. халифат на джихадистите, който доскоро обхващаше значителни земи от Източна Сирия и Западен Ирак, терористичната групировка остава заплаха.

Днешното съобщение бележи края на 4-годишната военна кампания с участието на най-разнородни сили срещу екстремистката групировка, която на върха на успехите си властваше в територия с размера на Великобритания, включваща и няколко големи градове.