Семейства в централен Виетнам вече оплакват свои близки, защото смятат, че са част от 39-те жертви, открити в камион с българска регистрация край Лондон. Според изданието "Дейли Мейл" регистрацията на камиона в полза на превозваческата фирма на британско семейство от Уорингтън е направена от българския гражданин Иван Желязков във Варна. Желязков казва, че после семейството е продало камиона през декември миналата година на ирландска компания, предаде БНТ. 

Бившите собственици на камиона Томас и Джоана Махер се запознали с Желязков около 2000-та година, когато той живеел в Рочестър, Кент. Допаднали си и станали приятели и бизнес-партньори, разказва българинът пред "Дейли Мейл".

Този месец Томас гостувал на Желязков във Варна на връщане от лечение в Турция. Заради разклатено здраве британецът прехвърлил компанията на съпругата си Джоана, затова нейното име фигурира в регистрацията на камиона. Изборът на Варна е заради по-ниската такса - около 400 паунда.

Пред "Дейли Мейл" Иван Желязков изтъква, че офисът му е регистриран на напълно легитимен адрес на партера на 10-етажен блок във Варна и подчертава, че фирмата му не е куха или фалшива. Говорил е с българската полиция.

Уверен е, че приятелите му са напълно невинни, описва ги като добри хора, с добро материално положение и репутация, родители на три деца. Британската полицията е конфискувала три техни коли с поръчкови номера.

Междувременно Виетнамската полиция е взела ДНК -проби от семейства в централна провинция, откъдето вероятно са част от жертвите. Местните твърдят, че към Острова са потеглили общо сто души в три камиона. Посъветвах го да не ходи, казва за сина си сломен баща.

Виетнамската общност на Острова е предала на властите двайсетина снимки на хора в неизвестност. Събират се сведения за татуировки и белези.

Шофьорът на камиона-ковчег в Есекс е обвинен в убийство25-годишният Морис Робинсън беше арестуван след като телата бяха открити

Българският лиценз на фирмата с камиона ковчег отнет преди месециЗа да може да работи в ЕС е създадена нова фирма на съпругата на предишния собственик.