COVID-19: Обединеното кралство регистрира 57 725 нови случая на коронавирус - най-високият общ брой за днешния ден
Още 445 смъртни случая, свързани с коронавирус, са регистрирани в събота, тъй като Public Health England предупреждава, че "предаването е много високо".

Обединеното кралство е регистрирало нови 57 725 случая на COVID-19 за денонощие. Това е най-високия брой на новозаразени от началото на пандемията. Докладвани са и 445 смъртни случая, при хора с коронавирус.

Общият брой на хората, починали в рамките на 28 дни след положителен тест за коронавирус във Великобритания, скочи на 74 570, показват правителствени данни.

Събота е петият пореден ден, в който новите случаи във Великобритания надхвърлят 50 000 и е абсолютен рекорд, показващ, че новия щам на вируса е екстремно заразителен. 

В Англия умрелите са на възраст между 27 и 100 години.

„Тези цифри са ярко напомняне, че докато оставяме 2020 г. зад себе си, все още не можем да излезем - предаването е много високо и много животи продължават да бъдат трагично загубени", каза Ивон Дойл, медицинският директор за обществено здравеопазване в Англия.

"Сега е по-важно от всякога да не губим огромните жертви, които всички направихме миналата година - трябва да продължим да се спазваме дистанция, да мием ръце и да носим маска, за да спрем разпространението на вируса", каза още той. 

Данните за Обединеното кралство в събота не включват смъртни случаи от Шотландия, които не са докладвани от Public Health Scotland.

Рекордният брой ежедневни случаи идва дни преди училищата да отварят отново в цялата страна - ход, оспорван от учителските синдикати.

Националният образователен съюз заяви, че всички начални училища трябва да останат затворени поне две седмици след коледната ваканция и призова министъра на образованието Гавин Уилямсън да прехвърли цялото обучение онлайн, тъй като инфекциите на ковид-19 продължават да нарастват.

Ваксината Oxford / AstraZeneca се въвежда през следващата седмица и това значително ще увеличи капацитета на системата за ваксинации.

Представители на системата за обществено здраве в Англия предупредиха да не се смесват ваксини от различни доставчици, след като правителството посъветва лекарите, че могат да дадат на пациентите различен бустер, ако оригиналната им ваксина не е налична или е неизвестна.